Νωρίς άρχισε, εφέτος, η περίοδος των πυρκαγιών στη χώρα. Για μια ακόμη φορά ο ουρανός γέμισε καπνούς και πυροσβεστικά αεροσκάφη...

Κι όμως, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης στην εφετινή αντιπυρική περίοδο είναι η πρόληψη των πυρκαγιών. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, από το Μάιο είναι αυξημένη η επιτήρηση στα δάση. Επίσης, έχουν γίνει και συνεχίζονται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα, περιαστικά δάση και περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους. 

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Αμυράς, βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, έκανε αυτοψία στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου (φωτογραφία πάνω) και διαπίστωσε ότι, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι.

Σε όλη τη χώρα, διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες και συντηρούνται δασικοί δρόμοι.  Για το σκοπό αυτό, διατίθεται συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ, ενώ για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών της αρμοδιότητάς τους έχουν δοθεί περίπου 18,5 εκατ. ευρώ στους Ο.Τ.Α..

Συνολικά το πρόγραμμα καθαρισμών εκτείνεται σε έκταση 77.000 στρεμμάτων ενώ διανοίγονται 12.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και συντηρούνται 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε περισσότερες από 60 δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα, απ’ όπου απομακρύνεται συσσωρευμένη καύσιμη βιομάζα, συντηρούνται δασικοί δρόμοι και διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες.  Μεταξύ αυτών στον Υμηττό, στο Σεΐχ-Σου, στον Πόρο, στο Προκόπι στη Β. Εύβοια, στο Κάτω Νευροκόπι, στον Αίνο της Κεφαλονιάς, στη Στροφυλιά και στην Ολυμπία.

--Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι και τις 18:00 χθες είχαν εκδηλωθεί 30 δασικές πυρκαγιές.