Μπορεί η ακρίβεια να είναι στα κόκκινα και οι καταναλωτές να βλέπουν τιμές βασικών προϊόντων να "τσιμπάνε" μέρα με τη μέρα, όμως "τσιμπάει" και το ποσοστό της Ανάπτυξης!

Σύμφωνα με τα προσωρινά  στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ, το Α.Ε.Π. της χώρας μας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας που προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική. Νέα καλά για επιχειρηματίες, αλλά για τον πολίτη;

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του Α.Ε.Π. εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για το σύνολο της χρονιάς, καθώς θέτουν ισχυρές βάσεις για την επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων. Κι εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας "πολίτης", αφού οι επενδύσεις, για παράδειγμα, σημαίνουν και θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς από ό,τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Παράδειγμα η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που δίνει καλύτερους μισθούς στους εργαζομένους της -αν και οι μισθοί αυτοί υπολείπονται κατά πολύ τους αντίστοιχους άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Η Κυβέρνηση -όπως επισημαίνει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- συνεχίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της χώρας και εφαλτήριο όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα, τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα ανοδικό δρόμο που έχει χαράξει. Παρά τις εξωγενείς πιέσεις, οδηγεί την οικονομία σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας περισσότερων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Όσο για την άλλη πλευρά του νομίσματος:

Πληθωρισμός ρεκόρ αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ που θα προσεγγίσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το 12%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ρεκόρ των τελευταίων 29 ετών, αφού η τελευταία φορά που ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα ήταν τον Δεκέμβριο του μακρινού 1993.

Την ίδια στιγμή οι τιμές στα καύσιμα πραγματικά καλπάζουν και το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Χθες η τιμή της βενζίνης σκαρφάλωσε πάνω από τα 2,35 ευρώ σε μέσα επίπεδα και δεν αποκλείεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι τιμές θα υπερβούν ακόμη και το 2,4 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή του diesel κίνησης έφτασε την περασμένη Δευτέρα στα 1,933 ευρώ το λίτρο.