Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. υπέγραψε χθες -μετά την σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας- απόφαση με την οποία κηρύσσεται υποχρεωτική η κλαδική Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, ακόμη και στις επιχειρήσεις που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση.

-Η απόφαση αυτή -όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης- ελήφθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής. Από το υπουργείο έγινε γνωστό ότι προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, όχι μόνο εξαιτίας της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο, αλλά και επειδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους.

Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η πράξη αυτή από τον υπουργό δεν θα σημάνει, αυτόματα, τουλάχιστον για αρκετές επιχειρήσεις, την αύξηση των μισθών -αν και αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Θα υπάρξουν, σαφώς, καθυστερήσεις, λένε από την αγορά, ενώ δε θα είναι και λίγες οι επιχειρήσεις του κλάδου που θα μεταθέσουν στο... διηνεκές την εφαρμογή της σύμβασης, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε δικαστικούς αγώνες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα χρονοβόροι στη χώρα μας.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν, πάντως, ότι με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και των ομαδικών αγωγών, υπάρχει η δυνατότητα και να γίνουν ταχύτερες οι διαδικασίες και να μην κοστίσουν πολύ για τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, οι κατώτατες αποδοχές, σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), για τις ειδικότητες του Αρχιμάγειρα στα 964,42 ευρώ, του Μάγειρα Α’ στα 756,29 ευρώ και του Μπάρμαν στα 761,64 ευρώ. Για τις ειδικότητες για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό.