Το χθεσινό μπουρίνι που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα χθες Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, για, περίπου, ένα τρίωρο και που προκάλεσε αρκετά προβλήματα, στάθηκε αιτία για να ανοίξει... χαρτοπόλεμος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση του Δήμου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η επέμβαση των υπηρεσιών ήταν άμεση και για όλα ευθύνεται η ένταση του καιρικού φαινομένου. Επί λέξη, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Επί ποδός τέθηκε ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ισχυρή καταιγίδα στην πόλη. Η πολιτική προστασία, η δημοτική αστυνομία, η καθαριότητα και ο τομέας πρασίνου είχαν ισχυρή παρουσία σε όλη την πόλη, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που ανέκυπταν εξαιτίας της σφοδρότητας του φαινομένου.

Άμεση ήταν η παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον καθαρισμό φρεατίων στα οποία σημειώθηκαν προβλήματα από τα φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν λόγω της βροχής. Ο τομέας Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε προχωρήσει συστηματικά σε εργασίες για τον καθαρισμό των φρεατίων. Ωστόσο, παρά την πολύ καλή προετοιμασία, δεν έλειψαν σήμερα ορισμένα κατά τόπους προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο από κλαδιά δέντρων και υλικά που μεταφέρθηκαν λόγω της καταιγίδας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η υπηρεσία Καθαριότητας επέδειξε απόλυτη ετοιμότητα, με τους δημοτικούς υπαλλήλους να επεμβαίνουν ακόμη και ενώ η βροχόπτωση βρισκόταν σε εξέλιξη. Εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας θα μείνουν στους δρόμους της πόλης μέχρι αργά το βράδυ, συνεχίζοντας τον επιφανειακό καθαρισμό φρεατίων από υλικά που συσσωρεύτηκαν λόγω της βροχής, ενώ για αυτόν τον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν και υδροφόρα οχήματα του Δήμου. 

Με μεγάλη ταχύτητα επενέβησαν οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε τρεις περιπτώσεις που καταγράφηκαν με πτώσεις δέντρων στην 26ης Οκτωβρίου, στην Παπαναστασίου και στα κοιμητήρια της Μαλακοπής.

Η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στους δρόμους της πόλης σε κομβικά σημεία βοήθησε τη διευθέτηση της κυκλοφορίας, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην απομάκρυνση διπλοπαρκαρισμένων οχημάτων. Παράλληλα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας ενημέρωναν επικουρικά τις υπόλοιπες υπηρεσίες για ζητήματα που εντόπιζαν".

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Θεσσαλονίκης, "Θεσσαλονίκη - Μαζί" με επικεφαλής την βουλευτή Κατερίνα Νοτοπούλου, αποφάσισε να εκδώσει τη δική της ανακοίνωση για το θέμα, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση Ζέρβα:

"Μόλις πριν από μια εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης προειδοποιήσαμε τον Δήμαρχο Κ. Ζέρβα και τη Διοίκηση ότι η πόλη μας είναι ανοχύρωτη και απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τους καλέσαμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σήμερα η Θεσσαλονίκη μοιάζει ξανά με ακυβέρνητο καράβι, παρατημένο στο έλεος της φύσης από τη δημοτική αρχή και από την κυβέρνηση, παρότι η κακοκαιρία είχε προαναγγελθεί. Πλημμυρίσαμε ανευθυνότητα και ανικανότητα των «τοπικών αρχόντων» και των κυβερνητικών στελεχών.

Βρεθήκαμε στους δρόμους που πλημμύρισαν και διαπιστώσαμε ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι του Δήμου αγωνίζονται μόνοι τους κάτω από αντίξοες συνθήκες «να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται».

Ο κύριος Ζέρβας προσπαθεί να βρει σωσίβιο στην ατομική ευθύνη των πολιτών και στη σφοδρότητα της κακοκαιρίας και κρύβεται πίσω από αυτή.

Οι ζημιές στην πόλη είναι τεράστιες και την ευθύνη την φέρει ακέραια ο Δήμαρχος. Οι καταστηματάρχες στην Κουντουριώτη και σε άλλες οδούς του Κέντρου αναρωτιούνται πόσες φορές πρέπει να πλημυρίσουν τα καταστήματα τους για να γίνει παρέμβαση και να ανορθωθεί το οδόστρωμα;

Ούτως ή άλλως το μόνο που κάνει η Διοίκηση στην πόλη, είναι ασφαλτοστρώσεις. Ας θέσει τουλάχιστον τις σωστές προτεραιότητες. Οι Θεσσαλονικείς δεν ανέχονται να αντιμετωπίζονται πλέον από τον Δήμαρχο και από την κυβέρνηση σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας". 

Μάλιστα, οι δύο πλευρές φρόντισαν να διανθίσουν τα δελτία τύπου τους, με σχετικές φωτογραφίες(πάνω της διοίκησης, κάτω της κ. Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Μαζί").


Το πρωί, στο χαρτοπόλεμο μπήκε και... ένας wannabe υποψήφιος για την Βουλή: Ο Νίκος Καραγιαννακίδης, δηλώνοντας πολιτευτής στην Α Θεσσαλονίκης, εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση. Εκεί αναφέρεται στον... πρωθυπουργό και ζητά να σταματήσει το "μπάχαλο" των ευθυνών:

«Κανείς δεν αμφισβητεί πως η σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων, πλην όμως, η εικόνα ανοχύρωτης πόλης που δίνει για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη ώρες μετά τη νεροποντή μόνο ανησυχία,  προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλούν. 

Κλειστοί δρόμοι εξαιτίας καθιζήσεων του οδοστρώματος, βουλωμένα φρεάτια, εγκλωβισμένοι οδηγοί στην καρδιά της πόλης, στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, φανάρια εκτός λειτουργίας στην Εγνατία και όχι μόνο, ταλαιπωρία και κίνδυνος για πεζούς και οδηγούς, το πλημμυρισμένο Τούνελ στον Περιφερειακό, μαρτυρούν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο προχειρότητας, ανευθυνότητας και ωχαδελφισμού που δεν μπορεί να ξεπλυθεί από καμία καταιγίδα. 

Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτή την ενοχλητική, όπως την είχε χαρακτηρίσει και στο παρελθόν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικάλυψη αρμοδιοτήτων, να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε ο κάθε αρμόδιος φορέας, Δήμος, Περιφέρεια, Πολιτεία, να ξέρουν που αρχίζει και που τελειώνει η ευθύνη τους. Όταν σταματήσει αυτή η σύγχυση αρμοδιοτήτων θα γνωρίζουν και οι πολίτες ποιος φταίει για τις καταστάσεις που ζουν. Η Θεσσαλονίκη για την οποία διεκδικούμε ρόλο πρωταγωνίστριας, τη θέλουμε κόμβο ανάπτυξης, εξωστρέφειας, καινοτομίας, περιφερειακή μητρόπολη της ΝΑ Ευρώπης, ¨πνίγηκε¨ στη βροχή. 

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά, ας προσθέσουμε πολλή δουλειά που τη χρειάζεται η Θεσσαλονίκη μας στις υποδομές της, ας μιλήσουμε για το αποχετευτικό δίκτυο, ας μιλήσουμε για τα φρεάτια, τις σχάρες απορροής υδάτων, και μόνο τότε μπορούμε να απαιτήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας. Πριν διεκδικήσουμε να γίνουμε ¨ανθεκτική¨ ή ¨έξυπνη¨ πόλη, ας γίνουμε πρώτα σοβαρή πόλη που σέβεται τους πολίτες της. Γιατί αποδεικνύεται ξανά και ξανά, πως ο γίγαντας που οραματιζόμαστε έχει πήλινα πόδια…»  

Κι όλα αυτά εν αναμονή τυχόν νέου καιρικού φαινομένου...