Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής, παρά το ότι δεν βρίσκεται στην ατζέντα. 
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο: «Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Αναμένεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ιδιαίτερα θα υπογραμμίσει ότι, το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. 
Στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού είναι ότι η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή.
Την ίδια στιγμή, η γειτονική χώρα συνεχίζει τη σκληρή ρητορική εναντίον, προσωπικά, του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Ελλάδας. Τη σκυτάλη των προκλήσεων και των επιθέσεων κατά του Έλληνα πρωθυπουργού παρέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος, σε ένα ανιστόρητο παραλήρημα, είπε μεταξύ άλλων: 
«Οι Έλληνες πρέπει να ξεπεράσουν αυτό το ψυχολογικό τραύμα. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται υπό την κυριαρχία μας. Προστατεύουμε αυτόν τον τόπο τόσο ως εθνική κληρονομιά όσο και ως παγκόσμια κληρονομιά», ενώ καυτηρίασε και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.  Ο Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε πως τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «λέει ανοησίες» σχετικά με το ζήτημα αυτό: «Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και ο Μητσοτάκης λέει πως αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι. Μα τι ανοησίες είναι αυτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «κακομαθημένο παιδί της ΕΕ» υποστηρίζοντας πως στο ΝΑΤΟ «δεν μπορεί να μπορούν να ενταχθούν κι άλλοι κακομαθημένοι», εννοώντας την Σουηδία και την Φινλανδία.