Τη Δευτέρα 30 Μαΐου  θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές ( από τις 16.30 μέχρι τις 21.00), για την ανάδειξη εκλεκτόρων, που θα συμμετάσχουν στην ανάδειξη του πρώτου αιρετού διοικητικού συμβουλίου της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδος.

Αυτό αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου, στα γραφεία του σωματείου μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών εκτός Θεσσαλονίκης « Μακεδονία». Στον ίδιο χώρο θα γίνουν και οι εκλογές της Δευτέρας. Σημειώνεται, ότι η διεύθυνση του σωματείου, είναι Μεσολογγίου 1 Σταυρούπολη.

Για πρώτη φορά ο χώρος των λαϊκών αγορών αποκτά συνομοσπονδία. Μετά από προσπάθειες χρόνων και αφού χρειάστηκε να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια πλέον το τριτοβάθμιο όργανο συνδικαλισμού είναι γεγονός. 

Αντίστοιχη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και στις αρχές του Φθινοπώρου θα γίνει η πρώτη γενική συνέλευση της συνομοσπονδίας και θα εκλεγεί η νέα διοίκηση.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής, ο οποίος είναι και προσωρινός Πρόεδρος της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδος αναμφίβολα πρόκειται για μία κορυφαία στιγμή του κλάδου.

« Η σημερινή ημέρα για εμένα είναι μία ημέρα χαράς, περηφάνιας και δικαίωσης, Ένα όνειρο ετών γίνεται πραγματικότητα, αφού καλούμαστε να εκλέξουμε τους ανθρώπους, που θα εκπροσωπήσουν στη συνομοσπονδία μας», ανέφερε και πρόσθεσε: « Η φωνή μας θα είναι πλέον πιο δυνατή και η εκπροσώπηση μας στα κέντρα αποφάσεων ακόμη καλύτερη. Αργήσαμε πολύ για να τη φτιάξουμε και αυτό μας κόστισε».

Σύμφωνα με τον κ. Δερετζή πλέον αλλάζουν τα δεδομένα που αφορούν τις λαϊκές αγορές.   

«Σήμερα αφήνοντας πίσω όλα εκείνα που μας χώριζαν ξεκινάμε. Αυτός ο δρόμος θα είναι δύσκολος, γιατί τα προβλήματα στο χώρο των λαϊκών αγορών, είναι πολλά. Ζητούμενο είναι να βρούμε τον τρόπο, ώστε να συνεργαστούμε για το κοινό καλό», τόνισε. 

 Ο κ. Δερετζής υπογράμμισε την ανάγκη να συστρατευθούν όλες οι ομοσπονδίες και τα σωματεία στο πλευρό της συνομοσπονδίας.    

«  Όσοι σήμερα βρίσκονται εκτός συνομοσπονδίας και όσοι επιλέξουν να μην συμμετέχουν σε αυτή κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Μονάχα η ένωση του κλάδου, σε ένα όργανο, είναι ο τρόπος να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Κανείς μας λοιπόν δεν έχει το δικαίωμα να υποβαθμίσει ή να υποσκάψει αυτή την προσπάθεια. Δεν έχει δικαίωμα γιατί από αυτήν κρίνεται η ίδια μας η επιβίωση. Άρα λοιπόν οι όποιες διαφορές υπάρχουν πρέπει να πάνε στη γωνία. Και πρώτα από όλα οι κομματικές ταυτότητες. Η συνομοσπονδία φτιάχτηκε για να είναι ανεξάρτητη και αδέσμευτη. Ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους των λαϊκών αγορών. Δεν είναι λάφυρο σε προσωπικές στρατηγικές, ούτε σε  κομματικά επιτελεία», κατέληξε ο κ. Δερετζής.   

Να σημειωθεί ακόμη πως με απόφαση τη γενικής συνέλευσης ο Χρήστος Κοξένογλου ορίστηκε ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. 

 Στη χθεσινή γενική συνέλευση παρών ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.

Στην παρέμβαση του έδωσε συγχαρητήρια για τη δημιουργία της συνομοσπονδίας τονίζοντας, πως πρέπει όλες οι ομοσπονδίες και τα σωματεία, να συσπειρωθούν γύρω από αυτό. Ευχήθηκε μάλιστα να είναι ο κ. Δερετζής και ο πρώτος της πρόεδρος.   

Ο κ. Γιουτίκας έκανε αναφορά και στον νέο νόμο, που ισχύει πλέον, για τις λαϊκές αγορές της χώρας. Σύμφωνα με αυτόν μεταφέρονται στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας μία σειρά από αρμοδιότητες ( π.χ. ανανέωση παραγωγικών- επαγγελματικών αδειών, μεταβίβαση αδειών, προκηρύξεις κενών θέσεων, προκηρύξεις νέων αδειών επαγγελματιών- παραγωγών κ.τ.λ.), χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν αυτές από το υπάρχων στελεχιακό δυναμικό. Παράλληλα όμως οι πωλητές, θα υφίστανται και μία ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει να προσέρχονται στη Θεσσαλονίκη – και από τους υπόλοιπους έξι νομούς της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας - για να εξυπηρετηθούν.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα σήμερα το πρωί έγινε σύσκεψη υπό τον κ. Γιουτίκα στην οποία μετείχαν ο κ. Δερετζής και η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας Ελένη Μαραγκάκη. Επίσης η διευθύντρια εμπορίου και απασχόλησης της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας Παρασκευή Τάτσικα.

Στην σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα τεχνικά ζητήματα  προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Η πρώτη σκέψη είναι να δημιουργία στις έδρες των νομών αντίστοιχα γραφεία, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πωλητές. 

« Σήμερα είχαμε μία πρώτη συνάντηση, προκειμένου να εξετάσουμε τα ζητήματα που αφορούν το πως θα λειτουργήσουμε με βάση τον νέο νόμο. Σύντομα θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.