Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης σε τέσσερα πεδία, που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, με διπλή κρατική παρέμβαση στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής, ανακοίνωσε με μήνυμά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζεται εκεί χτυπά ολόκληρο τον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας. Και διεξάγεται όχι μόνο με πυραύλους και βόμβες, αλλά και με όπλο την ενέργεια και την τιμή του φυσικού αερίου, που έχει σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή ύψη», ανέφερε. Τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης η οποία όμως αργεί όπως είπε και γι αυτό δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. «Αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη», είπε επισημαίνοντας πως η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες μας. Με ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα.

Ο πρωθυπουργός είπε αναλυτικά ότι το νέο Πρόγραμμα παρεμβαίνει σε τέσσερα πεδία: επιστροφή των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, καταβολή μερίσματος αλληλεγγύης από τις επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος, αποσύνδεση των διεθνών αυξήσεων του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα μας και αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής. Συμπλήρωσε τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα ««Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους».

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του υπογράμμισε την ανάγκη να μετατρέψουμε την εξοικονόμηση ενέργειας σε ασπίδα απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της και υπογράμμισε: «Η πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με βίαιες αλλαγές που μόνοι τους δεν μπορούν να διαχειριστούν. Το κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, το κάνουμε και τώρα, με την ενεργειακή κρίση».