Την εργατική Πρωτομαγιά και τους νεκρούς της εξέγερσης του Σικάγο, 136 χρόνια πριν, τίμησαν σήμερα ανήμερα Πρωτομαγιάς 2022 συνδικάτα, εργαζόμενοι και πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Έγιναν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις στην πόλη, μία, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο μνημείου του Εργάτη, μία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δικαστηρίων και μία αριστεριστών, στην Καμάρα.

«Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 136 χρόνια μετά από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, την κορυφαία στιγμή του Εργατικού Κινήματος, τότε που οι εργάτες ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και  8 ώρες ελεύθερο χρόνο τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις παραμένουν επίκαιρες», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης. «Διεκδικούμε και απαιτούμε τα αυτονόητα. Δίκαιο μισθό μιας και οι κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται είναι επικίνδυνες. Δεν ζητάμε να μας χαριστεί κάτι. Ζητάμε αναγνώριση για τον ιδρώτα μας, διεκδικούμε σεβασμό για το έργο που προσφέρουμε, απαιτούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Ζητάμε να μας αντιμετωπίζουν ως τη λύση του προβλήματος και όχι το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε: ««Σήμερα, 1η του Μάη, βρισκόμαστε εδώ, για να τιμήσουμε αγώνες και αγωνιστές. Βρισκόμαστε εδώ, πολλοί περισσότεροι, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, μετά από δύο χρόνια που επέφεραν πολύ πόνο, στερήσεις και δυσκολίες στους εργαζόμενους.  Αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση.  Όλοι αναλογιζόμασταν ότι η επόμενη μέρα θα ήταν μια μέρα καλύτερη, μια μέρα ευκολότερη, αλλά από ό,τι φαίνεται η ενεργειακή κρίση, η άνοδος στις τιμές, ο πληθωρισμός που επιστρέφει επιφέρουν νέα βάρη στις οικογένειες και στους εργαζόμενους. 

Αυτό είναι το χρέος όλων μας: σήμερα, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που φαίνεται ότι θα συνεχίζονται, να πράξουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε όλα αυτά τα οποία έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, όλα αυτά που εμείς ως Πολιτεία κι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες, στους δημότες μας, να μην σταματήσουν, να μην καθυστερήσουν. Να μην υπάρξουν εκπτώσεις σε όλα όσα πρέπει να γίνονται επ΄ ωφελεία  των εργαζομένων και των πολιτών.  Δεσμεύομαι ότι και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο Δήμος Θεσσαλονίκης -η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης- θα είναι κοντά στους εργαζόμενους. Καλή Πρωτομαγιά!».

Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης συνόδευσε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής. Στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη κατέθεσε κι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης.

Στη συγκέντρωση μνήμης και τιμής της Εργατικής Πρωτομαγιάς παρέστησαν, επίσης, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η δημοτική σύμβουλος Ρία Καλφακάκου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και Σωκράτης Φάμελλος, του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων, πρώην βουλευτές κ.α.

Πριν τη λήξη της συγκέντρωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών της Πρωτομαγιάς.



Δρώμενο από το ΠΑΜΕ

Τους νεκρούς του Μάη του ‘36 τίμησαν με δρώμενο οι συμμετέχοντες στην δυναμική απεργιακή πρωτομαγιάτικη πορεία στην Θεσσαλονίκη.

Με το τραγούδι «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες», έφτασε στο χώρο της κατάθεσης στεφάνων ομάδα διαδηλωτών που αναπαρέστησε την μεταφορά του πρώτου νεκρού του Μάη του 36 Τάσου Τούση στην συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο χώρο της θυσίας των εργατών του Μάη του ‘36.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν μεταξύ άλλων το Σωματείο Καπνεργατών- Καπνεργαστριών το «Πανγκαπνεργατικό», το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, δεκάδες εργατικά σωματεία, η ΕΕΔΥΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος.

Πορεία πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές και μέλη της  Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Η εργατική τάξη θα σταματήσει τον πόλεμο και την φτώχεια» και «κάτω ο νόμος Χατζηδάκη», ανέγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό που κρατούσαν.