Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, η Ιταλίδα φωτογράφος Λετίτσια Μπατάλια, η οποία απέκτησε παγκόσμια φήμη επειδή με τον φωτογραφικό φακό της κατέγραψε τη βαριά σκιά της μαφίας στην αγαπημένη της γενέτειρα, τη Σικελία. 
Η φωτογράφος, που άφησε την τελευταία της πνοή στο Παλέρμο το βράδυ της Τετάρτης, αποτύπωσε τη φρίκη του πολέμου του οργανωμένου εγκλήματος κατά τις δεκαετίες 1980 και 1990. Απαθανάτισε πλήθος εγκληματικών ενεργειών πίσω από τις οποίες βρίσκονταν αδυσώπητοι μαφιόζοι – νεκρά σώματα σε λίμνες αίματος στα πεζοδρόμια των πόλεων ή παρατημένα στα χαντάκια αγροτικών δρόμων. 

Οι φωτογραφίες της την έκαναν διάσημη παγκοσμίως και για ακόμα έναν λόγο: αποτύπωσε την επίδραση που είχε το οργανωμένο σικελικό έγκλημα στους συντοπίτες της: από το μικρό αγόρι που παίζει τον «πληρωμένο φονιά», κραδαίνοντας ένα πλαστικό περίστροφο, έχοντας καλύψει το πρόσωπό του με μια κάλτσα, μέχρι τον επικήδειο θρήνο χήρας θύματος της εγκληματικής οργάνωσης. «Εκανα ό,τι μπορούσα για να αφυπνίσω συνειδήσεις, αποκαλύπτοντας μπροστά στα μάτια τους όχι μόνο τον ψυχικό πόνο που προκαλούσε η μαφία, αλλά και τη μεγάλη ένδεια», έλεγε.

Ο Αλεξάντερ Στίλε, συγγραφέας του βιβλίου «Υπέροχα πτώματα», ενός βιβλίου-ορόσημου για τη δράση της μαφίας, στο οποίο βασίστηκε η κινηματογραφική ταινία «Η εκδίκηση της μαφίας», αναφέρει πως η Μπατάλια «απαθανάτισε τις θηριωδίες της μαφίας υπό πολύ αντίξοες συνθήκες».

Στο φωτογραφικό της έργο κατέγραψε, επίσης, και αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν «sicilia bene», την «καλή κοινωνία» του νησιού, στην οποία περιλαμβάνονται και οι έχοντες πλούτο και ισχυρή επιρροή, πολλοί εκ των οποίων ήταν φίλα προσκείμενοι τόσο στο οργανωμένο έγκλημα όσο και σε αμφιλεγόμενα μέλη της πολιτικής τάξης.

Ο Λεολούκα Ορλάντο, δήμαρχος του Παλέρμο και παθιασμένος αντίπαλος των εγκληματικών οργανώσεων, δήλωσε: «Το Παλέρμο έχασε ένα σημείο αναφοράς, μια εξαιρετική γυναίκα. Η Λετίτσια Μπατάλια υπήρξε σύμβολο διεθνούς βεληνεκούς, η γυναίκα που ύψωσε το λάβαρο της απελευθέρωσης της πόλης του Παλέρμο από την κυριαρχία της μαφίας».

Το φωτογραφικό αρχείο της περιλαμβάνει περίπου μισό εκατομμύριο φωτογραφίες. Κάποιες από αυτές στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία για να προχωρήσει στη διαλεύκανση των εγκλημάτων. Oπως η Μπατάλια συνήθιζε να λέει, είναι «ένα βαρύ αρχείο αίματος».