Τα «βήματα» που έχει κάνει η Ελλάδα για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο με μια σειρά έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βαίνουν προς ολοκλήρωση, τα οποία και την έχουν φέρει πιο μπροστά στην «κούρσα» για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο εν συγκρίσει με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπογράμμισε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. 
«Μακάρι οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έβλεπαν τόσο μπροστά όσο η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα βήματα που έχει κάνει πάνω από μια δεκαετία τώρα για να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς ολοκληρώνει σε λιγότερο από έναν μήνα τη θητεία του ως ο μακροβιότερος Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας. 
«Η Ελλάδα έχει τον αγωγό TAP, έχει τη Ρεβυθούσα, έχει τον IGB κοντά στην ολοκλήρωση, όπως και τον FSRU της Αλεξανδρούπολης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ορισμένες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έλαβαν την έγκαιρη απόφαση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για να τερματίσει την εξάρτηση και την ευαλωτότητα από τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Πάιατ. 
«Η αγορά LNG είναι παγκόσμια. Το αέριο θα πάει εκεί που το στέλνει η αγορά. Από αυτή την άποψη, το ενδιαφέρον μας για την Ελλάδα δεν είναι πρωτίστως εμπορικό», σημείωσε και εξήγησε: «Το ενεργειακό μας συμφέρον είναι να υποστηρίξουμε την απολύτως σωστή ατζέντα του (Έλληνα) πρωθυπουργού για την ενεργειακή μετάβαση, στην οποία το αέριο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας να γίνει το άλμα από το «βρώμικο» και επιβλαβές για το κλίμα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει ως βάση τον άνθρακα, σε ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και σ’ αυτό, το φυσικό αέριο παίζει ρόλο ως μια «γέφυρα». Ενδιαφερόμαστε, επίσης, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε το συμφέρον της Ευρώπης να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο». 
Αφού επισήμανε ότι «υπάρχουν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου το βιομηχανικό μοντέλο οργανώνεται γύρω από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία», ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία και κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, καταλαβαίνουν πλέον πολύ πιο ξεκάθαρα μετά την 24η Φεβρουαρίου (ημερομηνία έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία), ότι δεν θέλουν να έχουν τη Ρωσία ως μονοπωλιακό προμηθευτή τους. 
Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες για τα νέα πρότζεκτ που προωθούνται σε ό,τι αφορά τους νέους πλωτούς σταθμούς αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU)- για τους οποίους υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία-, ο κ. Πάιατ απάντησε πως υπάρχει σχετική επικοινωνία, υπενθυμίζοντας πως «οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και οι αμερικανικές εταιρείες έχουν μεγάλη παράδοση στη συνεργασία με αντίστοιχες εταιρείες εδώ στην Ελλάδα». 

«Ο πόλεμος θα τελειώσει με ήττα του Πούτιν» 


Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης - μεταξύ άλλων- έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εγκλήματα που έχουν σημειωθεί στη Μαριούπολη «από τις πράξεις ενός ανθρώπου που διαπράττει εγκλήματα πολέμου επιδιώκοντας ένα ιμπεριαλιστικό όραμα που είναι έξω από τον 18ο ή τον 19ο αιώνα, όχι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα». 
«Δεν έχω ιδέα πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Ξέρω όμως ότι θα καταλήξει στην ήττα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ξέρω ότι η Ρωσία θα είναι πολύ πιο αδύναμη λόγω των επιλογών που έχει κάνει ο Πούτιν και ότι η Ουκρανία θα είναι πιο ενωμένη και πιο αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία», υπογράμμισε ο κ. Πάιατ. 
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση και απαντώντας σε μια ερώτηση σε πιο προσωπικό τόνο γι’ αυτά που θα τού λείψουν από την Ελλάδα, επανέλαβε την αγάπη του για το φως της χώρας μας, τις πολλές και όμορφες γωνιές της ελληνικής γης, αλλά και το πολύ καλό φαγητό της Θεσσαλονίκης.

Συνάντηση με Καλαφάτη


Η μέρα του κ. Πάιατ ξεκίνησε με συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:
“Υποδέχτηκα σήμερα τον Πρέσβη των ΗΠΑ και αληθινό φίλο της Ελλάδας κ. Τζέφρι Πάιατ. Ολοκληρώνει μια μακρά θητεία στην Πατρίδα μας και μπορεί να είναι περήφανος γιατί σήμερα οι σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων και συμμάχων χωρών, της Ελλάδος και των ΗΠΑ, είναι πιο δυνατές από ποτέ. Ξέρει πολύ καλά τον διαχρονικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας -και ιδιαίτερα οι περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης- όσον αφορά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως εξίσου καλά ξέρει ότι η Πατρίδα μας - με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης- καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, εκφράζει απαράδεκτο αναθεωρητισμό, πλήττει την κυριαρχία ανεξάρτητου κράτους και προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και στεκόμαστε δίπλα στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Και βεβαίως δίπλα στην εκεί περήφανη ελληνική ομογένεια. Σταθεροί στις αρχές μας και αξιόπιστοι ως σύμμαχοι, την ώρα που άλλοι επιλέγουν πολιτικές «επιτήδειου ουδέτερου».
Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Πρέσβη για την εξαιρετική συνεργασία που αναπτύξαμε σε θέματα που αφορούν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, στους τομείς της Ενέργειας, της Καινοτομίας, του Τουρισμού και των Νέων Τεχνολογιών.
Δεν πέρασε ένας χρόνος, από τότε που συζητήσαμε, με τον κ. Πάιατ, για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα δημιουργούνταν από αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς στη Θεσσαλονίκη. Και, ήδη, η ιδέα για τη δημιουργία του Thessaloniki Tech Lab υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι΄αυτό. Η Θεσσαλονίκη αποκτά μία αμερικανική γωνιά, ένα σημείο σύνδεσης της παιδείας και της επόμενης ημέρας. Σύνδεσης της γνώσης και της επιχειρηματικότητας. 
Οι κινήσεις παγκόσμιων κολοσσών, όπως η Microsoft, η Cisco, η Deloitte, η Pfizer, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας -και ειδικά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη- μετατρέπονται ήδη σε επενδυτικό κόμβο στις νέες τεχνολογίες. Και αυτό μπορεί, επίσης να το μεταφέρει στη χώρα του. Όπως, επίσης και το γεγονός ότι η ποιότητα της ζωής στη χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, το φιλικό και οικείο περιβάλλον, η γαστρονομική μας παράδοση, η ποιότητα της καθημερινής ζωής είναι τα assets που προσελκύουν τους επενδυτές στην Πατρίδα μας.  
Του ευχήθηκα καλή τύχη στην εξαιρετική διπλωματική σταδιοδρομία του και του ζήτησα να βρίσκεται πάντα δίπλα στη χώρα μας και στον ελληνικό λαό, απ΄όποια θέση κληθεί να υπηρετήσει την Πατρίδα του στο μέλλον. Και ότι τον περιμένουμε ξανά στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι, που αποτελεί -όπως γνωρίζω- και δική του επιθυμία”.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης κ.  Pyatt ευχαρίστησε τον κ. Καλαφάτη για την  συνεργασία στην Μακεδονία και την Θράκη και τις προσπάθειες του να προσελκύσει και να  επεκτείνει τις ευκαιρίες  για επενδύσεις στην Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες  προάγουν την οικονομική ανθεκτικότητα και ανάπτυξη και για τις δύο χώρες. Ενθάρρυνε την συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης  της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και των πολιτιστικών ανταλλαγών.

Συνάντηση και με το δήμαρχο


«Είμαι ευγνώμων για την υπέροχη συνεργασία που είχαμε σε σειρά σημαντικών ζητημάτων», ανέφερε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συνάντησής τους χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο. 
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός πως αμερικανικές εταιρείες, όπως η Cisco, η Pfizer και η Deloitte, επανεπενδύουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί, όπως είπε, βλέπουν τις προοπτικές των νέων της πόλης αλλά και γιατί μοιράζονται το όραμα πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει έναν κομβικό ρόλο όχι μόνον ως συμπρωτεύουσα της Ελλάδας αλλά κι ως πύλη για τα Δυτικά Βαλκάνια. 
«Δεν έχω δει την πόλη πιο όμορφη από όσο σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος για όλα όσα έχουμε πετύχει», σημείωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο διεθνές συνέδριο για τις πόλεις του μέλλοντος, που οργανώθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων. 
«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποχαιρετήσω τον Πρέσβη παρά με αυτό το σημαντικό συνέδριο που διοργανώνεται σήμερα στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων, που μαζί ξεκινήσαμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. 
«Όταν το 2019 ανέλαβα Δήμαρχος της πόλης, η προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει μαζί με την κυβέρνηση, τους φορείς της πόλης και με την αμερικανική πρεσβεία ήταν να έλθουν αμερικανικές επενδύσεις, αμερικανικές εταιρείες στην πόλη μας. Η προσπάθεια η Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί ως ένας δεύτερος αναπτυξιακός πόλος στη χώρα μας, αλλά από την άλλη πλευρά να αξιοποιήσει και το προνόμιο της πύλης των Βαλκανίων σήμερα βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι «δουλεύουμε σκληρά για το μέλλον της πόλης μας».