Στα έργα τα οποία εκτελούνται, ή βρίσκονται στο στάδιο της προκήρυξης και των μελετών, αναφέρθηκαν, σήμερα, από το βήμα του Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, αλλά και μέλη της κυβέρνησης.

"Πιστεύω στις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης" τόνισε ο πρωθυπουργός. "Είμαι εδώ περίπου μια φορά το μήνα και το κάνω γιατί αγαπώ αυτή την πόλη και γιατί πιστεύω πραγματικά στη δυναμική της και στις αναπτυξιακές της προοπτικές", τόνισε. 

Από την ομιλία του δεν έλειψαν τα "καρφιά" προς τον ΣΥΡΙΖΑ: "Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια σειρά από πρωτοφανείς κρίσεις ξεκινώντας με τον Έβρο, περνώντας στις μεγάλες αναταραχές με τη γείτονα χώρα το καλοκαίρι του 2020. Στη συνέχεια, μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση με οικονομικές συνέπειες δραματικές. Και πάνω που βγαίνουμε από την πανδημία, ένας πόλεμος, μία εισβολή στην Ουκρανία που προκαλεί όχι μόνο γεωπολιτικές, ενεργειακές, οικονομικές αναταράξεις με επιπτώσεις για όλες τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, με εισαγόμενο πληθωρισμό και με ένα καινούργιο κύμα ακρίβειας το οποίο πολιορκεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όλες αυτές οι κρίσεις όμως, φίλες και φίλοι, ήταν εξωγενείς κρίσεις. Δεν τις προκαλέσαμε εμείς, όπως την κρίση του 2015 η οποία προκλήθηκε με υπαιτιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Κληθήκαμε να τις διαχειριστούμε. Τις διαχειριστήκαμε με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, με ειλικρίνεια. Και μετατρέψαμε αυτές τις κρίσεις, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, σε ευκαιρίες", υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Θα ενισχύουμε όσο συνεχίζεται η κρίση

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές δυσκολίες όλων:

"Ξέρουμε ότι και σήμερα ακόμα στη χώρα μας οι μισθοί είναι χαμηλοί. Δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε να τους φτάσουμε. Όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Όμως, επειδή έχουμε τη δυνατότητα με τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση την οποία έχουμε κάνει, σπεύσαμε και εξαγγείλαμε για τον μήνα Απρίλιο ένα σημαντικό πρόσθετο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο ακόμα οι πολίτες δεν το έχουν δει.

Και γι’ αυτό και θέλω να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ενδεχόμενα νέα μέτρα τα οποία μπορεί να έρθουν, ας δρομολογήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει. Σας διαβεβαιώνω ότι με το Οικονομικό Επιτελείο φροντίζουμε πάντα ώστε να υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση που η κρίση αυτή κρατήσει περισσότερο από αυτό το οποίο περιμένουμε. Έχουμε, όμως, να δρομολογήσουμε μέσα στον Απρίλιο την επιπρόσθετη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα 200 ευρώ τα οποία θα πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι του επιδόματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την πλατφόρμα για την στήριξη στα καύσιμα και την πολύ σημαντική -βλέπω στο ακροατήριο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης- την πολύ σημαντική στήριξη την οποία δίνουμε στον πρωτογενή τομέα.

Μας απασχολεί πάρα πολύ τι γίνεται σήμερα στον πρωτογενή τομέα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές στα λιπάσματα, με αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, γι’ αυτό και μειώσαμε το ΦΠΑ, γι’ αυτό και δίνουμε επιστροφές στις ζωοτροφές, γι’ αυτό και κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Και θα στρέφουμε πάντα το βλέμμα μας στον πρωτογενή τομέα, διότι εκεί χτυπάει πραγματικά η καρδιά της πατρίδας μας, εκεί χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Θα είμαστε, λοιπόν, κοντά στους πολίτες, κοντά στους πιο αδύναμους όσο κρατάει αυτή η κρίση", τόνισε.



Εκλογές σε 15-16 μήνες

Αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που ανέλαβε και που, όπως είπε, τηρήθηκαν, όπως η μείωση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τετραετία: "Είμαστε μια κυβέρνηση που στρέφει το βλέμμα της πρωτίστως στους πιο αδύναμους. Και έτσι θα συνεχίσουμε τους 15, 16 μήνες, όσοι ακόμα μας χωρίζουν μέχρι τις εθνικές εκλογές", είπε ο πρωθυπουργός.

Στις ειδικές του αναφορές στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε: "Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, ταυτόχρονα όμως δεν αλλάζει μόνο με μεγάλα έργα υποδομής, αλλάζει διότι μετατρέπεται η πόλη σε ένα σύμβολο όλων των σημαντικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων που έχει αυτός ο τόπος. Μία πόλη η οποία μπορεί πια να προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην υψηλή τεχνολογία".  

Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Pfizer για αναφερθεί στο έμψυχο δυναμικό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας "αυτή η πόλη, εκτός από την ομορφιά της, εκτός από την ωραία ποιότητα ζωής, προσφέρει κάτι εξαιρετικό: κι αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτό βλέπουν οι εταιρείες οι οποίες έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να επενδύσουν και να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας".

Αναφορές και για το ενδοπαραταξιακό ακροατήριο

Καθώς, πάντως, η γκρίνια για τη χρησιμοποίηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη δεν έχει σταματήσει, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στη μορφή που έχει πάρει, πλέον, το κόμμα:

"Η Νέα Δημοκρατία σήμερα, αγαπητέ Παύλο, είναι διαφορετική από τη Νέα Δημοκρατία του 2016. Είναι μία παράταξη μεγαλύτερη, ευρύτερη, πιο ανανεωμένη. Πιστεύω πιο δημιουργική, με πολύ περισσότερα ενεργά μέλη, κοντά στην κοινωνία. Αφουγκράζεται αυτή η παράταξη τον πραγματικό παλμό της κοινωνίας και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θέλω να εκπέμψουμε και στο Συνέδριό μας, το οποίο θα διοργανώσουμε στις αρχές Μαΐου. Επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο, θα γίνει τώρα τον Μάιο. Θα εκλέξουμε τα καινούρια μας όργανα και θα μπούμε, πια, στην τελική ευθεία, στον τελικό χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές", τόνισε.

Ήταν σαφές πως η αναφορά αφορούσε τα όσα λέγονται μεταξύ των μελών για την διεύρυνση του κόμματος.

Έκλεισε, δε, την παρέμβασή του στο προσυνέδριο ευχαριστώντας τους Νεοδημοκράτες "για τη στήριξη και για τους αγώνες που πάντα κάνετε για τη μεγάλη μας παράταξη, για τη Νέα Δημοκρατία, την οποία όλοι τόσο πολύ αγαπάμε".

Κώστας Καραμανλής: Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις, μετεκλογικές πράξεις

Στην ομιλία του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, μνημονεύοντας τον πρωθυπουργό, θυμήθηκε τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή:  Είπε ότι ακούγοντας τον Πρωθυπουργό θυμήθηκε κάτι που έχει ακούσει από τον ίδιο τον ιδρυτή της ΝΔ, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: Στην πολιτική υπάρχουν δύο δρόμοι. Υπάρχει ο εύκολος δρόμος των μεγάλων υποσχέσεων, των μεγάλων λόγων και υπάρχει ο δρόμος της συνέπειας, της δουλειάς και των έργων. Και τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει το δεύτερο δρόμο.

Υποστήριξε ότι το 2019 δεν υπήρχε καμία μελετητική ωριμότητα για έργα και ακόμη χειρότερα, υπήρχαν έργα τα οποία ήταν μπλοκαρισμένα.  Ειδικά για το Μετρό Θεσσαλονίκης, τόνισε:

«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ολοκληρώσει το 85% της υποδομής και να υπολείπεται η πολύπαθη ιστορία του Σταθμού Βενιζέλου» και πρόσθεσε: «Έγινε κάτι το οποίο γίνεται πολλές φορές στη χώρα και εδώ έγινε σε βαθμό υπερβολικό: Έγινε ένας απίστευτος διχασμός. Πολιτικοποίηση σε ένα ζήτημα που δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί. Και ήρθαμε εμείς ως κυβέρνηση να δώσουμε τη λύση και να πούμε κάτι πάρα πολύ απλό: Ότι θέλουμε και Μετρό και αρχαία». Σημείωσε δε ότι η Κυβέρνηση έχει γνώμονα το σεβασμό, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας. 

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ενιαία στο τέλος του 2023. 

Αναφέρθηκε στα οδικά έργα που υλοποιούνται, όπως η σύνδεση του λιμανού, στο flyover, που -όπως έιπε- θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, στους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη και κατέληξε με μία αιχμή για τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε τρία χρόνια έκανε 3,5 δισ.  ευρώ έργα και συνεχίζει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πέντε χρόνια συμβασιοποίησε έργα 800 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ποτέ δεν τελείωσε. Λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζουμε ένα τέλος στα εύκολα και στα μεγάλα λόγια και μιλάμε πλέον με τα έργα μας».

Γιώργος Καραγιάννης: «Στο πρόγραμμα έργων την πρώτη θέση έχει η Θεσσαλονίκη»

Ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, από την πλευρά του επισήμανε ότι στο συνεκτικό πρόγραμμα έργων ύψους 13 δισ. ευρώ, που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση, την πρώτη θέση την έχει η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα. Ανέφερε ειδικότερα ότι «τη Θεσσαλονίκη αφορά περισσότερο από το ένα τρίτο του προγραμματισμού μας. Πάνω από 5 δισ. ευρώ έργα αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και πάντα ενταγμένα σε ένα προγραμματισμό σε ένα συνεκτικό σχέδιο, που υπηρετεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης».

Ο κ. Καραγιάννης χαρακτήρισε το flyover ως την κορωνίδα των έργων στη Θεσσαλονίκη. «Έχουμε προσωρινό ανάδοχο και μέχρι τα τέλη της χρονιάς ουσιαστικά θα έχουμε τα πρώτα εργοτάξια στην πόλη μας. Και μαζί με την ολοκλήρωση του Μετρό το 2023, ουσιαστικά με αυτά τα δύο πολύ μεγάλα έργα, θα αλλάξουμε όλο το χάρτη των κυκλοφοριακών μετακινήσεων στην πόλη», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στην οδική και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, τον προαστιακό της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και την οδική σύνδεση με τη Χαλκιδική. Όσον αφορά στο τελευταίο, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε« ότι τελειώνει το λεγόμενο ορφανό χιλιόμετρο της Ποτίδαιας και τόνισε ότι: Θα παραδώσουμε το έργο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα μας. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα, είναι από τις λίγες φορές, που συμβαίνει». 

Άδωνις Γεωργιάδης: Αναμένουμε 62 κρουαζιέρες στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν έχασε την ευκαιρία για επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. "Φαντάζεστε να είχαμε την πανδημία με τον Πολάκη Υπουργό Υγείας, που θα ήταν τώρα η Ελλάδα; Να είχαμε τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία με την κυβέρνηση Τσίπρα; Είμαστε τυχεροί ως Έλληνες, γιατί αυτές οι μεγάλες προκλήσεις ήρθαν με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη", υποστήριξε. 

Και, λίγο αργότερα, τόνισε: "Είμαστε η παράταξη που βγάλαμε την Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την εποπτεία του.  Αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο είναι αυτοί που την βάλανε και εμείς αυτοί που τη βγάλαμε και αυτό γράφει ιστορία".

Έκανε μερικά... λογικά άλματα, υποστηρίζοντας ότι οι κρουαζιέρες "ξεκινήσανε για πρώτη φορά το 2019, επτά τον αριθμό. Το ΄20 σταμάτησαν οι κρουαζιέρες λόγω πανδημίας και πέρυσι είχε μια σημαντική παρουσία στην κρουαζιέρα η Θεσσαλονίκη με 17 κρουαζιέρες με πλοία που φτάνουν, κατεβάζουν κόσμο - ο νόμος για το home porting και όλα αυτά είχαν γίνει ήδη επί των ημερών μου κάποτε στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Φέτος, το 2022, έχουμε ήδη επιβεβαιωμένες 62 κρουαζιέρες από 17.  Από 12 διαφορετικές εταιρίες με 17 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια.  Κάντε στο μυαλό σας τον υπολογισμό από το 17 στο 62 για να καταλάβετε τη διαφορά του κόσμου που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη τους επόμενους μήνες, που θα μπει στα μαγαζιά, θα φάει στα εστιατόρια, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας", είπε.

Παρέθεσε τα ποσοστά της ανεργίας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ "για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια η ανεργία στην Ελλάδα πέφτει κάτω από  το 12%, στο 11,9%", θύμισε ότι, όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός "η πρόβλεψη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά κυρίως όλων των εγχώριων ινστιτούτων, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΓΣΕΕ και των άλλων που ασχολούνται με την αγορά εργασίας ήταν ότι η πανδημία θα έφερνε εκτόξευση της ανεργίας στην Ελλάδα", για να υπογραμμίσει ότι "όχι μόνο η ανεργία δεν ανέβηκε αλλά έπεσε 4 μονάδες και συνεχίζει να πέφτει σταθερά ακόμα και μέσα στο 2022" και αναφερόμενος στις ξένες επενδύσεις, είπε χαρακτηριστικά:

"Φανταστείτε, λοιπόν, με το μυαλό σας, κάντε το λίγο εικόνα, να είμαστε στη συνέντευξη τύπου εκεί που αναλαμβάναμε το Υπουργείο, Νίκο, και να λέγαμε ότι: σε 2,5 χρόνια θα έχουμε καταφέρει να έρθουν στην Ελλάδα η Pfizer, η CISCO, η Black Rock, η Microsoft, η Amazon Web Services, η Digital Realty, η ΜETA Facebook κτλ, και άλλες 50 μικρότερες από κάτω. Η πιθανότερη αντίδραση όλων από κάτω, κύριε Πρόεδρε, θα ήταν «και πού να σφίξουν οι ζέστες». Και όμως αυτό έχει ήδη γίνει σήμερα που μιλάμε. Είναι πράγματα που έχουν συμβεί. Την επόμενη εβδομάδα περνάμε με τον Νίκο Παπαθανάση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων την επένδυση της Microsoft που γίνεται πια πραγματικότητα".

Σταϊκούρας: Τιμήσαμε την ψήφο των πολιτών

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας,   είπε ότι "αντιμετωπίσαμε επιτυχώς, συνδυαστικά και ταυτόχρονα, μεγάλες, απρόσμενες εξωγενείς προκλήσεις.  Ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλαπλές, πολυεπίπεδες κρίσεις. Υγειονομική, ενεργειακή, κλιματική, μεταναστευτική, και εσχάτως γεωπολιτική και πληθωριστική.  Κρίσεις πρωτοφανείς, που ανέτρεψαν τα δεδομένα, εκτόξευσαν τις αβεβαιότητες και διαμόρφωσαν ένα ρευστό και αχαρτογράφητο τοπίο.  Μας ανάγκασαν να επαναπροσδιορίσουμε τους αρχικούς σχεδιασμούς και να χαράξουμε πολιτικές στη βάση νέων προτεραιοτήτων". 

Πρόσθεσε ότι, "παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τίμησε την ψήφο των πολιτών, τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, και υλοποίησε, με αξιοσημείωτη συνέπεια και σταθερότητα, το πρόγραμμά της.  Υπηρέτησε, με σθένος, τα προτάγματά της για ανασυγκρότηση της χώρας από τη μακρά και βαθιά οικονομική κρίση και για την διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με το Κράτος". 

Αναφέρθηκε στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στον ΕΝΦΙΑ, έκανε λόγο για "ισχυρή ανάκαμψη", για βελτιωμένη σύνθεση του ΑΕΠ, για αύξηση του μηνιαίου μισθού, για στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών και για μείωση των κόκκινων δανείων. Υποστήριξε ότι "τα ισχυρά θεμέλια που έχουμε θέσει τα τελευταία χρόνια, μάς κάνουν να αισιοδοξούμε. Να αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση που διερχόμαστε πλήττει μεν, αλλά δεν θα εκτρέψει την οικονομία μας.  Δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, αλλά δεν θα οδηγήσει σε μη αντιστρεπτές καταστάσεις". 

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα, το σύνολο των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογούνται προς υλοποίηση, μέσα στον Απρίλιο, προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ και παραδέχτηκε ότι "δεν μπορούμε να εξαλείψουμε πλήρως τις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου φαινομένου".

Και κατέληξε: "Είμαι βέβαιος ότι παρά τις μεγάλες «φουρτούνες», μπορούμε να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Πιστεύω βαθιά ότι με ψυχική ενότητα και πολιτική συνοχή, όπως άλλωστε έχουμε χρέος, θα τα καταφέρουμε".



Άδωνις: Μια χαρά είναι οι δημοσκοπήσεις

Αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι "έχουν τη Νέα Δημοκρατία σταθερά πρώτη με 8, 9, 10%. Είμαστε στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης με πόλεμο, πανδημία, πληθωρισμό και έχουμε σταθερά 8,9,10%. Με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε εάν έχουμε φτάσει να θεωρούμε αυτό κακές δημοσκοπήσεις στη Νέα Δημοκρατία έχετε γράψει πραγματικά ιστορία, γιατί δε θυμάμαι ποτέ καλύτερες στον τρίτο χρόνο σε καμία κυβέρνηση". 

Παραδέχτηκε ότι ο κόσμος έχει "τεράστια προβλήματα. Γιατί δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι ο πληθωρισμός παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που κάνουμε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας νομίζω έχουν ξεπεράσει, όχι νομίζω, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ", είπε πως έχουν επιβληθεί πρόστιμα για αισχροκέρδεια άνω του 1,5 εκ. ευρώ μετά από 3.500 ελέγχους, οι οποίοι θα συνεχιστούν και πρόσθεσε: "Όποιος σας λέει ότι εμείς στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτά δεν τα ξέρουμε και δεν τα βλέπουμε, είναι μεγάλος ψεύτης. Είμαστε από πάνω από αυτό το πρόβλημα όλη την ημέρα, κάθε μέρα στο Υπουργείο Ανάπτυξης ασχολούμαστε με αυτό το πρόβλημα". 

Κι αναφερόμενος πάλι στην αντιπολίτευση, τόνισε: "Ο κύριος Τσίπρας το μόνο που  ξέρει να κάνει είναι να καβαλάει την αγανάκτηση και τις δυσκολίες του κόσμου που είναι πραγματικές. Και το δικό μας καθήκον είναι να δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά για να βρούμε ακόμη περισσότερες λύσεις για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη, όσο γίνεται καλύτερη  υπό αυτές τις συνθήκες που έχουμε σήμερα".

Τέλος, για το Thess INTEC, ισχυρίστηκε ότι "θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης να προσελκύσει επενδύσεις με υψηλή τεχνολογία που θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστή σε αυτό τον τομέα τις επόμενες δεκαετίες και θα βγούμε τελείως από τη συνήθη ελληνική μιζέρια". 

Καλαφάτης: Είμαστε κόμμα λαϊκό και πατριωτικό 

«Απόφασή μας -και το τόνισε πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι να εξαντλήσουμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία. Όχι οριζόντια όπως ανεύθυνα ζητούν, οι κράχτες της ισοπέδωσης, αλλά στοχευμένα σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κρατώντας εφεδρείες για να συνεχίσουμε τη στήριξη, όσο κρατά η κρίση. Διαφυλάσσοντας όσα με θυσίες πετύχαμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε τους αδύναμους να αγνοήσουμε, ούτε την πορεία του τόπου να ναρκοθετήσουμε. Είμαστε κόμμα λαϊκό και πατριωτικό. Κόμμα ευθύνης και δικαιοσύνης», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στο χαιρετισμό του.

Ο χαιρετισμός του είχε νύξεις και κατά του ΣΥΡΙΖΑ: "Τα δεδομένα αλλάζουν  σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η καθημερινότητα γίνεται πιο δύσκολη για τους πολλούς. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Κάποιοι, ωστόσο, προσποιούνται πως δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στον κόσμο. Επενδύουν στην έξαρση των προβλημάτων. Υπόσχονται λύσεις με ένα νόμο και ένα άρθρο. Διαστρεβλώνουν, ψεύδονται, συκοφαντούν.Τους παρακολουθούμε, αλλά δεν τους ακολουθούμε", υπογράμμισε.

Η αναφορά στα έργα της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε το κυβερνητικό έργο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας κι έκανε σύντομη αναφορά στα έργα της Θεσσαλονίκης, καταμετρώντας τα εξής:

"Δεν αναστέλλονται τα έργα που δρομολογήσαμε στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Πάνω από είκοσι έργα και δράσεις βρίσκονται την ώρα αυτή σε πλήρη εξέλιξη στην πόλη μας: Μετρό, FlyOver, Διπλασιασμός λεωφορείων,  Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ,Πάρκο Παύλου Μελά, Ενοποίηση παραλιακού Μετώπου, Οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού, Γέφυρα Αλιάκμονα, Παιδιατρικό Νοσοκομείο,  Ογκολογικό Νοσοκομείο, Τεχνολογικό Πάρκο  Μουσείο Ολοκαυτώματος, Αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου, λύση στο πρόβλημα των Μετεώρων, νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικές συνδέσεις με Προμαχώνα, Ειδομένη, Αλεξανδρούπολη, βελτίωση του δρόμου για Πολύγυρο, προαστιακός σιδηρόδρομος προς τα δυτικά, έργα αποχέτευσης και ύδρευσης σε όλη την περιφερειακή ενότητα.

Τα είπαμε, τα κάνουμε. Όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, δεν αλλάζουν τροχιά, δεν μειώνουν ταχύτητα. Αυτή είναι η απόφαση του Πρωθυπουργού, αυτή είναι η βούληση της Κυβέρνησης, αυτή είναι και η έγνοια του Τομέα Μακεδονίας - Θράκης, που έχω την τιμή να υπηρετώ", κατέληξε. 

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 27 φόρους

Στην ομιλία του, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κατάμεστη αίθουσα και τόνισε: "Δεν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε καλύτερο μέρος για να κάνουμε αυτό το προσυνέδριο με αυτές τις θεματικές ενότητες.  Η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν κόμβο. Το κέντρο της Μακεδονίας, το σημείο που ενώνονται και συναντιούνται όλα τα στελέχη μας στην Βόρεια Ελλάδα. Πριν από όλα, όμως, αποτελεί το καλύτερο, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίθεσης που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια και βιώνουμε στην Ελλάδα.  Από την μια οι κούφιες υποσχέσεις, οι μουσαμάδες της προηγούμενης κυβέρνησης, τα πολλά και μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα και από την άλλη τα έργα. Τα έργα τα οποία ξεκίνησαν και πολλά από αυτά ολοκληρώνονται. Οι επενδύσεις που έρχονται". 

Μίλησε, κυρίως για "τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.  Η αντιπολίτευση ως Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, έκανε το αντίθετο. Αύξησε ή επέβαλε 27 φόρους, μπορεί να λέω και λίγους, οι οποίοι ξεπέρασαν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για όλους τους πολίτες. Δεν προχώρησε κανένα μεγάλο έργο, δεν προχώρησε στην προσέλκυση καμίας μεγάλης επένδυσης. Και όταν ήρθε στην αντιπολίτευση μαζί με το σύνολο των υπόλοιπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ήταν απέναντι σε όλες τις εθνικές μάχες και πετροβολούσε. Και δεν πετροβολούσε μόνο σε ότι είχε να κάνει με την οικονομία, με την ανάπτυξη, με τα μεγάλα έργα, πετροβολούσε και σε ζητήματα ζωής και υγείας όλων των πολιτών".

Μπρατάκος: Έχουμε περισσότερο κόσμο στο προσυνέδριο από ό,τι θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο

Ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος σημείωσε ότι "έχουμε περισσότερο κόσμο στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, από ότι θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κανονικό του συνέδριο, αυτό είναι βέβαιο", αναφέρθηκε στην υγειονομική κρίση, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα νέα δεδομένα στην ενέργεια και τόνισε:

"Μέσα σε αυτό το τοπίο καλούμαστε να κινηθούμε και να επιλέξουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει στην επόμενη καλή μέρα. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος κι αυτό γιατί υστερούμε ακόμα στους όρους παραγωγής, γιατί επιβαρυνόμαστε από ένα υψηλό δημόσιο χρέος". 

Αναφέρθηκε σε όσα πέτυχε, όπως είπε, η κυβέρνηση και τόνισε: "Αυτά τα βήματα οφείλονται στη συνετή και αποφασιστική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα δημιουργούν τις προϋποθέσεις  όχι μόνο για ταχύτερη ανάκαμψη, αλλά και για μια νέα πορεία ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτήν την πορεία έχουμε χρέος να την διασφαλίσουμε με συνέπεια και με ξεκάθαρο όραμα. Το όραμα μιας οικονομίας που παράγει, που καινοτομεί και εξάγει. Το όραμα μιας χώρας που στηρίζει και στηρίζεται στις δημιουργικές της δυνάμεις. Στις επιχειρήσεις της, στο ταλέντο και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού". 

Και κατέληξε: "Σήμερα ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε και να διασφαλίσουμε όλα όσα πετύχαμε κλείνοντας οριστικά την πόρτα στο λαϊκισμό, στην παροχολογία και στην ανεύθυνη πλειοδοσία υποσχέσεων. Συνεχίζοντας με προσήλωση και τόλμη τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος".

Δήμας: Αυξήθηκαν οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας τόνισε πως "η σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι ταλαντούχοι επιχειρηματίες και οι νέοι επιστήμονες να γνωρίζουν πως μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την Ελλάδα και η σύνδεση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας, είναι στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης".

Είπε ότι την τελευταία χρονιά είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης που είχε η Ελλάδα τα τελευταία δέκα και περισσότερα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης η αύξηση ήταν 17,8% με πολύ μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χρονιά.

Τι είπαν Τζιτζικώστας - Ζέρβας

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακούσει αυτά που είπε η Ελλάδα και ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτά που λένε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι όλης της Ευρώπης για κοινές λύσεις αποφασιστικές απαντήσεις, για ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας, τα νοικοκυριά, τους ευάλωτους συμπολίτες μας", τόνισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

"Είναι γεγονός ότι οι εποχές που ζούμε είναι και δύσκολες και απαιτητικές. Πανδημία, ενεργειακό κόστος, ακρίβεια, πόλεμος, έπεσαν τόσα πολλά μαζί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όμως γι? αυτό είμαστε εμείς εδώ, είμαστε για τα δύσκολα", είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και συνέχισε: "η Ελλάδα και οι Έλληνες απαιτούν σίγουρα πολιτική σταθερότητα, απαιτούν συνεννόηση για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".

Το μήνυμα Μεϊμαράκη

Με μήνυμα του ευρωβουλευτή και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που διάβασε ο εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Γαϊτάνης, άνοιξαν οι εργασίες του Προσυνεδρίου της Θεσσαλονίκης το οποίο πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

"Τα τελευταία δύο χρόνια σημαδεύτηκαν από πρωτοφανείς διαδοχικές κρίσεις που είχαν και έχουν επίπτωση στην οικονομία και στην κοινωνία. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ., υπό την ηγεσία και τη σταθερή καθοδήγηση του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να δικαιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κατάφερε να στηρίξει την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πιο ευάλωτους και, παράλληλα, να προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πήγαν την Ελλάδα αρκετά βήματα μπροστά.

Πορεύτηκε με υπευθυνότητα, με μέτρο, με νηφαλιότητα και πνεύμα συνεννόησης. Οδήγησε τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού εκεί που πρέπει να ανήκουν, στο περιθώριο", ανέφερε στο μήνυμα του κ. Μεϊμαράκης.

Χαιρετισμούς στο Προσυνέδριο απηύθυναν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. και πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος.