Το 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της ΔΕΘ, όπως είπε, σήμερα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γοάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου που ενημερώθηκε, σήμερα το πρωί, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Γενικό Διευθυντή της Δ.Ε.Θ. Helexpo για την εξέλιξη του εγχειρήματος ανακοίνωσε ότι εντός του Μαΐου αναμένεται η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής προμελέτης από την ομάδα που κέρδισε το 1ο βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, ώστε εντός του Ιουνίου να υποβληθεί ο φάκελος γνωστοποίησης του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της χρηματοδότησής του. Θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του 2022 μια σειρά από τις απαραίτητες μελέτες, κυκλοφοριακή, γεωτεχνική μέχρι και την οριστική μελέτη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις οικοδομικές άδειες και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του έργου που προγραμματίζεται για το 2026.

Πρόσθεσε ότι "μόνο στη φάση κατασκευής του η οικονομική δραστηριότητα θα ανέλθει σε 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Όταν το ανακαινισμένο εκθεσιακό κέντρο λειτουργήσει, το οικονομικό προϊόν θα ανέρχεται σε 350-400 εκατομμύρια και οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω  από 1.500".

Για τον κ. Οικονόμου "δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο, ένας ελκυστικός επιχειρηματικός κόμβος, αλλά ταυτόχρονα και ένας πόλος έλξης για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους τουρίστες, αφού πάνω από το 50% της έκτασης θα είναι ανοιχτοί χώροι που θα δοθούν στον κόσμο, θα αποδοθούν στη Θεσσαλονίκη. Κι όλα αυτά σε ένα βιοκλιματικό πλαίσιο, όπου θα εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 70% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, ενώ θα μειωθεί κατά 40% με 50% η κατανάλωση του νερού. Οι χώροι πρασίνου θα είναι πάνω από το 50%".

Χαρακτήρισε το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο "πολύτιμο αναπτυξιακό μοχλό για τη Θεσσαλονίκη" που "θα ενισχύσει καταλυτικά τόσο τον τοπικό, όσο και τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής στην πόλη". Έκανε λόγο για την "μεγαλύτερη αστικής ανάπλαση στο κέντρο μεγάλης πόλης στην Ευρώπη", και τη δημιουργία "του πλέον σύγχρονου βιοκλιματικού εκθεσιακού κέντρου".