Ένας νεκρός και δύο εγκαυματίες, η κατάσταση των οποίων κρίνεται σοβαρή, είναι ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε, το πρωί, στη μονάδα covid του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, Διαμαντής Χλωρός, δήλωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ένα τρίκλινο δωμάτιο του νοσηλευτικού ιδρύματος στο οποίο νοσηλεύονταν τρία άτομα. «Δεν γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος ασθενής έβαλε τη φωτιά, απλώς ξέρουμε πως ξεκίνησε από το συγκεκριμένο δωμάτιο».

Ο συντονιστής επιχειρήσεων πυροσβεστικής Βορείου Ελλάδος υποστράτηγος, Μάριος Αποστολίδης, τόνισε ότι επιχείρησαν 30 Πυροσβέστες με 11 οχήματα και με ειδικό εξοπλισμό. Η φωτιά, όπως είπε, εκδηλώθηκε στο δωμάτιο 206 της Β' Πνευμονολογικής κλινικής στον δεύτερο όροφο, όπου νοσηλεύονταν τρεις ασθενείς με κορωνοϊό. Μετά από συντονισμένες ενέργειες διασώθηκαν από τους δύο ορόφους 38 άτομα, οι 23 στον 2ο όροφο που ξεκίνησε η φωτιά και οι 15 στον 3ο όροφο. Υπογράμμισε ότι ο απεγκλωβισμός ήταν δύσκολος καθώς υπήρχαν ασθενείς σε κρεβάτια, έχοντας οξυγόνα και όρους.

Ο κ. Αποστολίδης ανακοίνωσε ότι μέσα στον θάλαμο στον οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά βρέθηκε ένας απανθρακωμένος ενώ υπάρχουν άλλοι δύο εγκαυματιες, ο ένας διασωληνωμένος και ο άλλος πιο ελαφρά. Όπως ανέφερε, μέσα στο δωμάτιο αναπτύχθηκε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο με αποτέλεσμα να πέσουν ακόμη και οι σοβάδες.



Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και ο Καλαφάτης  

Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου μετέβη, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης. Ενημερώθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εκπροσώπους της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Αμέσως μετά, δήλωσε:

“Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Οι διαδικασίες τηρήθηκαν. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όσον αφορά τα αίτια, είναι σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία”.

Στο νοσοκομείο μεταβαίνουν εκτάκτως, από την Αθήνα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.