Χαλαρώσαμε όλοι με το που ακούσαμε ότι αίρονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό, όμως η πραγματικότητα είναι εδώ για να μας προσγειώνει. Τα κρούσματα, χθες, ήταν πάρα πολλά -και στη Θεσσαλονίκη.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η προγραμματισμένη άρση μέτρων θα γίνει μετά το Πάσχα. Έτσι, μέχρι την Πρωτομαγιά, θα ισχύσουν τα παρακάτω μέτρα:

-Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό, για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες, για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

-Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση. Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει, με την προϋπόθεση να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής..

-Στις εκκλησίες οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται  με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους και τους ψάλτες την ώρα που λειτουργούν.

-Στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και μετά το Πάσχα, αλλά και μετά την Πρωτομαγιά. Δεν έχει συζητηθεί το να μη φορούν μάσκα τα παιδιά. Το μέτρο παραμένει μέχρι νεωτέρας.