«Έχουμε αποφασίσει ότι θα εξαντλήσουμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη των συμπολιτών μας απέναντι στις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις. Και αυτό κάνουμε. Μόνο τους τελευταίους μήνες διατέθηκαν 4 δις ευρώ για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα εισοδήματα των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.  Και αυτό μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια διότι έχουμε τον μεγάλο παράγοντα της αβεβαιότητας. Έχουμε έναν πόλεμο της ακρίβειας που συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο που διεξάγεται με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, έναν άγνωστο πόλεμο που δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει. Είναι μια εξίσωση πολυπαραγοντική», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στον Antenna και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη.

Και πρόσθεσε : «Ο κόσμος έχει μεγάλες δυσκολίες. Βλέπει τα προβλήματά του μέσα στο σπίτι του και ζητά λύσεις απ΄την κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση έχει απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας. Κάνει συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να στηρίξει τα εισοδήματα των συμπολιτών μας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και εξήγησε: «Με οριζόντια μέτρα τα οποία αναφέρονται στα καύσιμα, στη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και τη βενζίνη, στα μέτρα για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους στο φυσικό αέριο ή τις επιδοτήσεις που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα. Και στοχευμένες παρεμβάσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως για παράδειγμα η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ στα ταξί μέσα στον Απρίλιο. Αλλά και η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 900 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι θα υποστηριχθούν μέσα στον Απρίλιο καθώς και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων».

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των καταναλωτών, ο Στ. Καλαφάτης επισήμανε: «Διεξάγουμε εντατικούς ελέγχους. Από χθες άνοιξε η ειδική πλατφόρμα που θα καταγράφει τις διαθέσιμες ποσότητες προϊόντων προκειμένου να καταπολεμήσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σημειώνεται ακόμη ότι έχει ήδη επιβληθεί  «κόφτης» στα περιθώρια κέρδους.

Για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια υπενθύμισε ότι ενδεχόμενα υπερκέρδη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%. Αναφορικά με το εάν πρέπει να γίνεται γνωστή η επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις λόγω αισχροκέρδειας διευκρίνισε ότι, «αυτό είναι ένα καθαρά νομικό θέμα καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο  δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση στοιχείων πριν την εκδίκαση μιας υπόθεσης».