Την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της πολιτείας, με δημόσιες πολιτικές, για να αντιμετωπιστούν οι αβεβαιότητες της πανδημίας, της ακρίβειας και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αφού οι δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν να λύσουν θέματα όπως η ειρήνη, η υγεία, το κλίμα, υπογραμμίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στοπεριοδικό «SPEAKNEWS».

Προσθέτει πως οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτες λύσεις “out of the box” που η κυβέρνηση όμως δεν θέλει να εφαρμόσει, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

"Ο Πρόεδρος Μακρόν δηλώνει χαρακτηριστικά ότι μεσούσης της κρίσης το κράτος πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας. Παράλληλα η κατά 88,3% κρατική, γαλλική EDF που έχει αντίστοιχη με τη ΔΕΗ δεσπόζουσα θέση στην αγορά, εφάρμοσε 4% πλαφόν στην αύξηση του κόστους ρεύματος και, για να αντισταθμίσει τη ζημιά, προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου. Αντίστοιχες παρεμβάσεις στη χονδρική ή στη λιανική αγορά ρεύματος έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ρουμανία και έχουν προχωρήσει ακόμα και ρύθμιση για υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια για να πέσουν οι τιμές. Λύσεις λοιπόν υπάρχουν, απαιτείται η βούληση για να εφαρμοστούν", υποστηρίζει. 

Αναφέρεται στη γνωστή εργαλειοθήκη της Ε.Ε. που έχει προτείνει στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε φοροελαφρύνσεις για τους καταναλωτές που όμως δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, "όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει με την κατάθεση τροπολογίας δύο φορές, πολύ πριν από τη σύρραξη στην Ουκρανία".

Τονίζει ότι "η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για την κρίση ακρίβειας ειδικότερα στην ενέργεια πίσω από την ουκρανική κρίση, τις οποίες όμως αναγνωρίζει πλέον όλη η ελληνική κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας με την υπογραφή που έχουν οι ακραίοι λογαριασμοί ρεύματος: Κυβέρνηση Μητσοτάκη".

Σχετικά με το τι μέτρα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο Σ. Φάμελλος σημειώνει: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα ανακούφισης προφανώς, όπως είναι η μείωση των φορολογικών βαρών, του ΕΦΚ στα καύσιμα για παράδειγμα, και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την οποία δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Χρειάζονται παράλληλα και μέτρα ελεγκτικού και ρυθμιστικού χαρακτήρα για να ελεγχθεί η αγορά γιατί βλέπουμε ότι πολλοί κάνουν ό,τι θέλουν ελέω απουσίας παρέμβασης από την πολιτεία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως παραμένει προσκολλημένη στο ιδεολόγημα ότι η αγορά θα λύσει τα προβλήματα μόνη της, κάτι που έχει διαψευσθεί πλέον με κρότο τόσο από την υγειονομική κρίση του COVID-19, όσο και από τη σημερινή κρίση. Αφού δεν μπορεί να αλλάξει μυαλά η κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση και να δώσει τη θέση της σε μία προοδευτική κυβέρνηση που θέλει και μπορεί να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Χαρακτηρίζει επικοινωνιακή την εκκίνηση ερευνών για την αναζήτηση υδρογονανθράκων να αποτελέσει λύση για την κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, που ενδεχομένως να μας οδηγήσει και σε κρίση επάρκειας το καλοκαίρι, εφόσον ξέρουμε ότι οι εξορύξεις είναι διαδικασίες που χρειάζονται χρόνια και αυτή τη στιγμή δεν ψάχνουμε λύση για μετά το 2030.

Προτείνει τέλος, για τη μείωση του κόστους ενέργειας: Τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας με περιορισμό των "άδικων υπερκερδών" μέσω επιβολής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρεμπορική, την αναδρομική φορολόγηση των "ουρανοκατέβατων κερδών" και επιστροφή τους στους καταναλωτές, υποχρεωτικά σταθερά διμερή συμβόλαια παραγωγών-παρόχων και βιομηχανίας και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ ώστε να παρεμβαίνει για μείωση των τιμών.

«Μία προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει ακόμα και τα σημερινά δικαιώματα του Δημοσίου στη ΔΕΗ, ως ρυθμιστή στη λήψη αποφάσεων, ώστε να μην επιτρέπει παιχνίδια αισχροκέρδειας αλλά και να μειώνει το κόστος ρεύματος με αξιοποίηση του λιγνίτη σε ένα ποσοστό 20% της ημερήσιας κατανάλωσης προσωρινά, χωρίς να υποχωρούμε από τους στόχους για το κλίμα. Αυτά που ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει», λέει.