Εντυπωσιασμένος από τις «πρωτοπόρες», όπως τις χαρακτήρισε, κοινωνικές δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών, από την άρτια οργάνωση και λειτουργία τους προς όφελος δεκάδων χιλιάδων δημοτών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας, συνοδευόμενος από τον υφ. Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στα Δημοτικά Ιατρεία της Δ.Ε. Νεάπολης (Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης), τα οποία είναι πλήρως στελεχωμένα με ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (44 γιατροί, 17 ειδικοτήτων), ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης που παραμένει ανοιχτό τις εργάσιμες ημέρες κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων.

«Να σας συγχαρώ διότι έχετε σοβαρές υποδομές. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Είναι κατάλληλη η συγκυρία να συζητηθεί αυτό το θέμα και να βρούμε έναν τρόπο να παντρευτεί αυτό με βάση τον σχεδιασμό που κάνει το υπ. Υγείας», ανέφερε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωσή του από την καρδιολόγο του τμήματος Βούλα Τανίδου, όταν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, παρουσία και της αντιπροέδρου του Δημοτικού κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Σοφίας Ανδριανίδου, παρουσίαζε τον απολογισμό των Δημοτικών Ιατρείων του 2021 κι έκανε λόγο για την ανάγκη μεταφοράς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους, σύμφωνα με όλες τις ομόφωνες αποφάσεις των Οργάνων της Τ.Α.

«Εδώ ο δήμος είναι πρωτοπόρος στα θέματα του κοινωνικού ρόλου και για αυτό θα ασχοληθούμε με αυτό και θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση», σχολίασε ο κ. Πέτσας δηλώνοντας ότι θα μεταφέρει το θέμα στους αρμόδιους υπουργούς. Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος εμφανίστηκε ο κ. Πέτσας στα τμήματα ΚΔΑΠ, βλέποντας την ποιότητα της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. «Την ευελιξία που χρειάζεται θα τη βρούμε μαζί. Αυτή είναι η πολιτική στην οποία πιστεύουμε. Δηλαδή να επεκτείνεται όσο είναι δυνατόν η ενασχόληση των παιδιών με τέτοιου είδους δημιουργική απασχόληση. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση να μπορεί κανείς να εργαστεί. Αν το παιδί έχει μια δημιουργική απασχόληση όπως εδώ, σε ασφαλές περιβάλλον, μπορεί να βγει από το σπίτι του ο δεύτερος εργαζόμενος, που αυτός συνήθως είναι η γυναίκα, να βγει στην εργασία για να φέρει εισόδημα στο σπίτι. Έτσι βοηθάει το νοικοκυριό, αλλά βοηθά και τη χώρα να πάει μπροστά», ανέφερε ο αναπλ. υπουργός, απαντώντας στον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έτσι ώστε αυτές οι κρίσιμες κοινωνικές δομές, τα ΚΔΑΠ, τους Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, τα ΚΔΑΠμεΑ να μπορούν να λειτουργούν και κατά τις εορταστικές περιόδους χάριν της διευκόλυνσης των εργαζόμενων γονέων. Να σημειωθεί ότι ο κ. Πέτσας δέχθηκε στο ΚΔΑΠ Στρεμπενιώτη την ευχάριστη έκπληξη από τα μικρά παιδιά που του πρόσφεραν χειροποίητες κάρτες ευχών, ενώ έκαναν και μια μικρή επίδειξη των αθλημάτων που διδάσκονται, συνομιλώντας ταυτόχρονα με τους υπεύθυνους εκπαιδευτές.



«Γνωστοί για το κοινωνικό έργο…»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ευχαρίστησε για την πρόσκληση, υπογραμμίζοντας ότι «και ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή σε αυτό το δήμο είναι γνωστοί για το κοινωνικό έργο που προσφέρουν με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα. Μέχρι στιγμής επισκεφθήκαμε ένα από τα τέσσερα Δημοτικά Ιατρεία και φυσικά ένα από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Αυτές είναι οι δυο βασικές παροχές προς τους ανθρώπους που ζουν και προσπαθούν να εναρμονίσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή σε αυτόν τον τόπο».

«Τα προηγούμενα χρόνια, και με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., είχαμε φροντίσει να διευρύνουμε συνεχώς αυτόν τον θεσμό των ΚΔΑΠ, κανένα παιδί να μην μείνει εκτός Βρεφονηπιακού και Παιδικού Σταθμού και να μην βρίσκει θέση είτε σε δημοτικές, είτε σε ιδιωτικές δομές. Την επόμενη όμως χρονιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που είναι οι περιορισμένοι πόροι από την Ε.Ε. Όπως συζητήσαμε, όταν με επισκέφθηκε ο δήμαρχος αλλά και σήμερα, σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δρομολογούμε μια λύση ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη συνέχιση της χρηματοδότησης από συγχρηματοδοτούμενους και εθνικούς πόρους με διάφορους τρόπους. Πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη της αρμόδιας Επιτρόπου στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στο τι ακριβώς θα κάνουμε. Αυτό, όμως, που εμείς έχουμε πει είναι ότι θέλουμε πραγματικά, ο δεύτερος εργαζόμενος στο σπίτι, που συνήθως είναι γυναίκα, να απελευθερωθεί από αυτό που την κρατά ενδεχομένως στο σπίτι και για αυτό θα φροντίζουμε πάντα να βρίσκουν διέξοδο τα παιδιά, ή οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι σε μονάδες τέτοιες, δημιουργικής απασχόλησης ή κοινωνικής φροντίδας, ώστε να μπορούν αυτοί οι γονείς να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε δύσκολες εποχές, όπως αυτή που ζούμε, με την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, αλλά και να βοηθούν μέσω της απασχόλησης και την άνοδο του ΑΕΠ της χώρας. Είναι βασική μας πολιτική επιλογή και θα τη στηρίξουμε με διάφορους τρόπους όπως θα δείτε την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Χρηματοδότηση Έργων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι «το προηγούμενο διάστημα εντάχθηκαν σημαντικά έργα που ενισχύουν το αναπτυξιακό αποτύπωμα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπως η αστική αναζωογόνηση της Καλλιθέας (1ο-5ο Δημ. Σχολεία Συκεών), ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Πεύκων, και έπεται το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που αναμένεται να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα. Θα ακολουθήσουμε με δράσεις που έχουν να κάνουν με διάφορες παρεμβάσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση αλλά και φυσικά η συντήρηση σχολείων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Άρα μέσα στο επόμενο διάστημα προσεγγίζουμε μια χρηματοδότηση της τάξεως άνω των 18 εκατ. ευρώ για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών βοηθώντας να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των πολιτών».

Όπως, μάλιστα, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, «θα υπάρχει σημαντική χρηματοδότηση από τον δημοτικό προϋπολογισμό και τις επόμενες εβδομάδες θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του μεγαλύτερου Βρεφονηπιακού Σταθμού στα Πεύκα, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Για τα έργα της αστικής αναζωογόνησης ύψους 12,2 εκατ. ευρώ που αφορούν τη Δ.Ε. Συκεών και περιλαμβάνουν την κατασκευή και των 1ου-5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών, μέχρι τέλος της χρονιάς θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης και οι άδειες κατασκευής, έτσι ώστε να δημοπρατηθεί στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Τα επόμενα ακολουθούν με βασικό στόχο την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, μεγάλης έκτασης επισκευές, ανακατασκευές και συντηρήσεις σχολείων και το μηδενικό αποτύπωμα σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».



«Η κυβέρνηση θα καλύψει το επιπλέον κόστος  στην ενέργεια που επιβαρύνει τους δήμους»

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο «εισαγόμενο ενεργειακό κόστος και τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφώσει η κρίση της ενέργειας και στην τοπική αυτοδιοίκηση», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως η κυβέρνηση στήριξε την Αυτοδιοίκηση με έκτακτες επιχορηγήσεις, έτσι θα προχωρήσει, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, σε νέα στήριξη. θα απευθύνω επιστολή και θα ζητήσω από όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας να αποτιμήσουν το επιπλέον κόστος που κλήθηκαν να καταβάλουν αυτούς τους τέσσερις μήνες της νέας χρονιάς σε σχέση με πέρυσι και με το υπουργείο Οικονομικών θα καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος. Αυτό θα δώσει μία ανάσα στην Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο της δηλαδή να προσφέρει τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και απαιτούν οι πολίτες».

«Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνει μεγάλη σημασία στον κοινωνικό αλλά και στον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και βεβαίως ενισχύει και στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό υποδεχόμαστε τον καλό φίλο και εξαιρετικό συνάδελφο Στέλιο Πέτσα, εδώ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου επιτελείται ένα σημαντικό έργο και στα δύο αυτά επίπεδα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε με στόχο να μην αφήσουμε καμία πληγή αγιάτρευτη σε όσους συμπολίτες μας έχουν την ανάγκη της Πολιτείας. Συνεχίζουμε σε μία πορεία ανάπτυξης και κυρίως αλληλεγγύης», δήλωσε ο υφ. Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό «για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας, μετά τη συνάντηση που είχαμε πριν λίγες ημέρες στο γραφείο του», σημείωσε: «Η προσπάθεια που κάνουμε ως δήμος Νεάπολης-Συκεών αλλά και ευρύτερα ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στη δημιουργική απασχόληση μέσα από τα ΚΔΑΠ, τους Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠμεΑ, αλλά και στα Δημοτικά Ιατρεία και στους άλλους τομείς, είναι η προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης για να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, και ειδικά των οικογενειών που έχουν περισσότερες ανάγκες και περισσότερα προβλήματα. Περιμένουμε από τον υπουργό με ενδιαφέρον και αγωνία τις ανακοινώσεις για τη συνέχιση αυτών των προγραμμάτων και την ένταξη των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των δήμων στη μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η Πολιτεία».

Ακολούθησε σύσκεψη του υπουργού με στελέχη της διοίκησης του δήμου και τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών. Συγκεκριμένα συμμετείχαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας), Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων), Θόδωρος Κυζιρίδης (Περιβάλλοντος-Καθαριότητας), οι δημ. σύμβουλοι Τάσος Τσακιρίδης και Σοφία Ανδριανίδου (και αντιπρόεδρος του Δ.Κ.Κ.Π.Α.), ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ηλίας Ζάχαρης (Κοινωνική Συνεργασία), Λάζαρος Ωραιόπουλος (Άλμα στο Μέλλον), Χαράλαμπος Βέλλης (Λαϊκή Συσπείρωση), Ντία Κεραμειδά (Η πόλη αλλιώς) και ο τοπικός σύμβουλος Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος.

Κατά τη δίωρη, σχεδόν, διάρκεια της σύσκεψης ετέθησαν από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και τους επικεφαλής των παρατάξεων μια σειρά θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων που απασχολούν τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, με τον υπουργό κ. Πέτσα να δίνει απαντήσεις σε καθένα από αυτά, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα αισιοδοξίας για την επίλυσή τους.