Δέκα απινιδωτές παραδόθηκαν xθες στο θέατρο «Κώστας Βουτσάς» του 2ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σε εκπροσώπους σχολικών συγκροτημάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλης μας παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και της Αντιδημάρχου Παιδείας Ιωάννας Κοσμοπούλου. 
Κατά την τελετή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε ότι η επιλογή των σχολικών μονάδων έγινε με τέτοιο τρόπο «ώστε αρχικά να μπορούν να εξυπηρετούνται όλες οι περιοχές». 

Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε ότι πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να εξοπλίσει σταδιακά με αυτά τα μηχανήματα που σώζουν ζωές όλα τα σχολεία του. «Ευχή όλων μας είναι οι απινιδωτές να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ποτέ. Δικό μας χρέος όμως είναι να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας με υπευθυνότητα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, λέγοντας σχηματικά ότι τα σχολεία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με απινιδωτές όπως διαθέτουν κυτίο πρώτων βοηθειών. «Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο που προσφέρει ασφάλεια στα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου, οι πρώτοι απινιδωτές επιλέχθηκε να τοποθετηθούν σε σχολικά συγκροτήματα όπου συστεγάζονται πολλά σχολεία, ώστε να καλύψουν ευρύτερες ανάγκες. Σημαντικό, όπως ανέφερε η ίδια, ήταν και το κριτήριο της γεωγραφικής κάλυψης όλων των περιοχών που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Από τους πενιχρούς πόρους των σχολικών επιτροπών, που καλύπτουν όλες τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, δόθηκε ένα ποσό για αυτό το πολύ σημαντικό έργο», σημείωσε η κυρία Κοσμοπούλου.

Το πρόγραμμα για τον εξοπλισμό των σχολείων με απινιδωτές προχωρά με την καθοριστική συμβολή του Προέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης Θεόδουλου Ταπανίδη. «Αν αναρωτιέται κανείς ποια η χρησιμότητα του απινιδωτή, εγώ είμαι το ζωντανό παράδειγμα. Βρίσκομαι στη ζωή ακριβώς χάρη σε ένα τέτοιο μηχάνημα.  Πριν από δύο χρόνια έπαθα ανακοπή και έπεσα στον δρόμο. Με τη βοήθεια του απινιδωτή μού δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», είπε ο κ. Ταπανίδης, τονίζοντας: «Έχουμε στόχο να εφοδιάσουμε τα σχολεία μας με απινιδωτές. Σώζουν ζωές». 

Για θέματα εκπαίδευσης στη σωστή χρήση του απινιδωτή μίλησε ο Αναστάσης Στεφανάκης, πρόεδρος του «Kids Save Lives».