Ο Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 58,2 % εκλέχτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια στη Γαλλία, μετέδωσαν η δημόσια τηλεόραση Α2 και η τηλεόραση TF1.

H BFM TV δίνει 57,6% στον Μακρόν και 42,6 στην Λεπέν.

Η Μαρίν Λεπέν στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ήττα κατήγγειλε «δύο εβδομάδες αθέμιτης τακτικής» μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών όμως παρόλο που είχε δηλώσει ότι δεν θα κατέβει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία, υπογράμμισε ότι θα ηγηθεί της ακροδεξιάς στις κρίσιμε βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.

«Θα θέλαμε βέβαια το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Με ποσοστό άνω του 43% των ψήφων, αυτό αποτελεί μια εντυπωσιακή νίκη. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν τον Εθνικό Συναγερμό. Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Δεν έχω καμία δυσαρέσκεια ή οργή. Δεν θα ξεχάσουμε τη Γαλλία που έχει ξεχαστεί. Οι ιδέες που εκπροσωπούμε έχουν φτάσει σε νέα ύψη. Σε αυτή την ήττα, δεν μπορώ να μην αισθανθώ μια ελπίδα».



Απορρίπτοντας δημοσιεύματα που την ήθελαν να σκοπεύει να αποσυρθεί μετά την ήττα είπε ότι «θα συνεχίσω τη δέσμευσή μου στη Γαλλία και στους Γάλλους», προσθέτοντας ότι «σε λίγες εβδομάδες θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Αυτό δεν έχει ακόμη τελειώσει. Δηλώνουμε ότι η μάχη είναι ανοιχτή».

Οι υποστηιρκτές της Λεπέν, στο άκουσμα των αποτελεσμάτων άρχισαν να αποδοκιμάζουν

Τα συγχαρητήρια του Μητσοτάκη

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν. Μία νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

Τα συγχαρητήρια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τουίτ που ανήρτησε εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε:

«Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια».