Στην κατάσχεση πολυτελών ελβετικών ρολογιών, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, φέρεται να προχώρησαν οι ρωσικές αρχές στη Μόσχα, όπως μεταδίδουν ελβετικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται κυρίως για ρολόγια της εταιρείας Audemars Piguet, τα οποία κατασχέθηκαν από Ρώσους πράκτορες σε κατάστημα της ρωσικής πρωτεύουσας, με την αιτιολογία της παραβίασης των τελωνειακών κανονισμών. Το περιστατικό, σύμφωνα με το BBC, έλαβε χώρα μερικές ημέρες αφότου η Ελβετία εγκατέλειψε τη διαχρονική πολιτική της ουδετερότητας και στρατεύτηκε μαζί με τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Ας σημειωθεί ότι τα ρολόγια της Audemars Piguet κοστίζουν από 921.000 δολάρια το καθένα. Η κατάσχεση, όπως προαναφέρθηκε, έγινε από πράκτορες της FSB, της υπηρεσίας κρασικής ασφαλείας, σε υποκατάστημα της ελβετικής εταιρείας στη Μόσχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα NZZ am Sontag, οι πράκτορες ως επίσημη δικαιολογία επικαλέστηκαν την παραβίαση των τελωνειακών κανονισμών, κατά την εισαγωγή των ρολογιών στη χώρα.
Μετά το συμβάν, η εταιρεία πολυτελών αντικειμένων ανακοίνωσε τη διακοπή των δραστηριοτήτων στη Ρωσία και την αναστολή λειτουργίας των δύο καταστημάτων στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η Ελβετία, κάθε χρόνο, εξάγει ρολόγια αξίας 280 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία. Ωστόσο, τα πραγματικά μεγέθη είναι σαφώς μεγαλύτεροι, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των Ρώσων, οι οποίοι αγοράζουν τα πολυτελή προϊόντα στην Ελβετία.
Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει με κατασχέσεις εργοστασίων και ακινήτων όσες ξένες πολυεθνικές προσπαθήσουν να αποχωρούν από τη ρωσική αγορά ή να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους.