Όποιος έχει έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον για το πώς πραγματικά λειτουργεί ο κόσμος πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει αυτά τα πέντε βιβλία για την Μαφία.

Ο Νονός


Η τριλογία «ο Νονός», είναι και θα είναι μια από τις μεγαλύτερες δόξες του κινηματογράφου. Το ιερό ευαγγέλιο της Μαφίας. Ήταν η ταινία που μύησε για πρώτη φορά τον κόσμο στην μαφιόζικη πραγματικότητα. Ο Νονός είναι μία δραματική γκανγκστερική κινηματογραφική ταινία του 1972 βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάριο Πούζο. Σκηνοθέτης ήταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και πρωταγωνιστές τον Μάρλο Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο. Η ταινία θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Τον Μάρτιο του 2010 στη σελίδα Internet Movie Database1 έχει βαθμολογηθεί από τους χρήστες της με 9,2, βαθμό με τον οποίο κατέχει την δεύτερη θέση. Από την ταινία επίσης έχει μείνει η φράση που είχε πει ο Δον «I’m going to make him an offer he can’t refuse» (Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δε μπορεί να αρνηθεί), η οποία και ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου. Το 1990 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Σε μια εποχή που ο κόσμος νόμιζε ότι η λέξη «νονός» έχει να κάνει μόνο με βαφτίσια και λαμπάδες, η συγκλονιστική ιστορία του Mario Puzo σε συνάρτηση με τη σκηνοθετική ματιά του Francis Ford Coppola και την κορυφαία ερμηνεία του Marlon Brando, δημιούργησαν την κατά τεκμήριο κορυφαία ταινία όλων των εποχών. Από τη μία, είναι τα διαχρονικής σημασίας ζητήματα που θίγει -η δύναμη του χρήματος, η αγάπη για την οικογένεια, η δίψα για εκδίκηση, η προδοσία, η διαφθορά, οι πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου-, από την άλλη οι σπουδαίες ερμηνείες και οι κορυφαίοι ηθοποιοί. Πάνω απ’ όλα όμως είναι οι ασύλληπτες ατάκες, βγαλμένες κατευθείαν από έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα, τη βρωμιά και την ασυδοσία, που πάντα θα αποζητά την κάθαρσή του.

MCMAFIA. ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Το ταξίδι του Μίσα Γκλένι στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος κράτησε τρία χρόνια. Ο Γκλένι ολοκλήρωσε μια επικίνδυνη έρευνα στη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης καταγράφοντας γλαφυρά περιστατικά εγκληματικών δραστηριοτήτων από τη Ρωσία και τα Βαλκάνια ως το Ντουμπάι, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Βραζιλία. Ναρκωτικά, πορνεία, ηλεκτρονικό έγκλημα, διακίνηση όπλων και πλαστών προϊόντων, εκβιασμοί, παράνομη εργασία... Σύμφωνα με την έρευνα του Γκλένι, περίπου το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος παγκοσμίως οφείλεται στην παραοικονομία. Μπροστά στις ανατροπές και τη δυστυχία που επιφέρει εδώ και χρόνια η παγκοσμιοποίηση του οργανωμένου εγκλήματος, οι επιπτώσεις της τρομοκρατίας ωχριούν.
Το νέο είδος μαφίας γεννήθηκε από την απελευθέρωση των αγορών μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την άνθιση της παραοικονομίας. Ριψοκίνδυνοι τυχοδιώκτες επενδυτές αναζήτησαν συνεταίρους στο εξωτερικό για να στήσουν διεθνείς επιχειρήσεις αντίστοιχες με τη Shell, τη Nike ή τα McDonald's. Γρήγορα η «Mcmafia» άπλωσε τον ιστό της στις πέντε ηπείρους. Έκτοτε, η διαπλοκή χρήματος, πολιτικής και εγκλήματος, λιγότερο ή περισσότερο αφανής, επηρεάζει τη ζωή μας χωρίς να το υποψιαζόμαστε. Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι φωτίζει έναν αφανή κόσμο που δρα πολύ πιο κοντά μας απ' όσο νομίζουμε.

ΓΟΜΟΡΡΑ. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΟΡΡΑ

Το βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο για τη Μαφία αποτελεί την τοιχογραφία μιας πόλης, της Νάπολης, και μιας κατάστασης πραγμάτων όπου τίποτα δεν είναι ό,τι φαίνεται. Ο «απ’ έξω» και την ίδια στιγμή «από μέσα» δημοσιογράφος περιγράφει με όρους πολιτικής οικονομίας της «Καμόρρα»: η αυτοκρατορία του οργανωμένου εγκλήματος, οι φατρίες, οι Νονοί δεν έχουν εδώ ίχνος από το χολιγουντιανό ρομαντισμό. Η Καμόρρα παρουσιάζεται σαν μια λερναία ύδρα που δεν περιορίζεται στις παράνομες επιχειρήσεις, αλλά διαφεντεύει τις καρδιές των ανθρώπων, μετατρέποντας τη ζωή τους σε κόλαση: η Μαφία επηρεάζει όλες τις συλλογικές και ατομικές εκδηλώσεις, ροκανίζοντας την ήδη διάτρητη δημοκρατία. Ο Σαβιάνο αποκαλύπτει πώς η Καμόρρα στρατολογεί τα μέλη της, πώς διενεργεί τις επιχειρήσεις της και πώς χρησιμοποιεί τις γυναίκες και την οικογένεια ως προέκταση των δραστηριοτήτων της. Στο τέλος, κανείς δεν παραμένει αθώος. Σ’ αυτό το συναρπαστικό και σχολαστικά τεκμηριωμένο βιβλίο, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο μας μεταφέρει τόσο την παράτολμη και επεκτατική χρηματοοικονομική λογική των φατριών της Νάπολης και της Καζέρτα, από το Σεκοντιλιάνο ως το Καζάλ ντι Πρίντσιπε, όσο και την εξημμένη φαντασία που παντρεύει την επιχειρηματική νοοτροπία με τη θανάσιμη μοιρολατρία των σαμουράι του ιαπωνικού μεσαίωνα.

«Ζάρια με τον Θάνατο»

«Ο πλέον διαβόητος εκτελεστής της Greek Mafia αφηγείται». Η εισαγωγή του βιβλίου «Ζάρια με τον Θάνατο» σε κάνει σίγουρα να θέλεις να διαβάσεις τη συνέχεια, ακόμη κι αν ο συγγραφέας του, δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηιωαννίδης, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «τα γεγονότα του βιβλίου ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας», ζητώντας από τους αναγνώστες να μην αναζητήσουν τυχόν ομοιότητες με υπαρκτά πρόσωπα.
Ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης παρουσιάζει το πρώτο μέρος της τριλογίας «Ζάρια με το θάνατο». Μιας ιστορίας «για την ιερή ανδρική φιλία και τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν».
Δεν είναι ασυνήθιστο δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ να μετατρέπονται και σε συγγραφείς βιβλίων. Ωστόσο είναι σχετικά ασυνήθιστο να γίνονται συγγραφείς όχι αθλητικού περιεχομένου εκδόσεων, αλλά αντίστροφα μυθιστοριογράφοι της αστυνομικής μυθοπλασίας.
Το θέμα του βιβλίου πραγματεύεται μια ιστορία με διαχρονικής σημασίας ζητήματα, όπως η δύναμη του χρήματος, η αγάπη για την οικογένεια, η δίψα για εκδίκηση, η προδοσία, η διαφθορά, και γενικά τις πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου. Μια ιστορία βγαλμένη κατευθείαν από έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα, στην ασυδοσία, στην προδοσία και στην απληστία. Αλλά ο ίδιος αυτός κόσμος, είναι ένας κόσμος κανόνων και αφοσίωσης στις αρχές της «familias». Μια αφοσίωση που αδυνατεί να κατανοήσει ο περισσότερος κόσμος. Ο συγγραφέας αναφέρει σχετικά με το θέμα του: “Προτιμώ να μην αναζητήσει κανείς σας τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα μέσα από την ιστορία μου. Γιατί απλά τίποτα από όσα θα διαβάσετε δεν συνέβη ποτέ. Τα γεγονότα και οι χαρακτήρες της ιστορίας μου ανήκουν στην σφαίρα της μυθοπλασίας. Όσο και αν μοιάζει τόσο αληθινή”.
«Το Ζάρια με τον θάνατο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Mafia Manager

Πώς να επιτύχετε στον κόσμο των επιχειρήσεων και στη ζωή γενικότερα ακολουθώντας τους κανόνες της Μαφίας. Ο V., ένας μαφιόζος capo το όνομα και η γεωγραφική θέση του οποίου δεν αποκαλύπτονται, αναλύει τη φιλοσοφία του μεγαλύτερου καρτέλ στην υφήλιο και εκθέτει τη θεωρία της ηγεσίας όπως εφαρμόζεται στην "Αυτοκρατορία της Σιωπής" ("ομερτά").
Ο Μακιαβέλλι ωχριά μπροστά στον V., ο οποίος διαθέτει κάτι που λείπει από τον μεγάλο Ιταλό συγγραφέα του "Ηγεμόνα": το χιούμορ. Το "Mafia Manager" είναι ένας οδηγός της επιτυχίας και την ίδια στιγμή μια εικονογράφηση του σύγχρονου επιχειρηματία που στέκεται σε ώμους γιγάντων, αλλά κυρίως πατάει επί πτωμάτων. Όταν μπορεί.