Στα στοιχεία που πιστοποιούν τη δυναμική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στο 5ο Συνέδριο για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα - Prodexpo North και έκανε εκτενή αναφορά στα έργα και τις δράσεις που αναπτύσσονται: 

«Η χώρα μας αλλάζει. Μαζί της αλλάζει -κι αλλάζει ακόμα πιο γρήγορα- η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες και διαδικασίες για περισσότερα από 20 έργα στην πόλη μας. Ο ίδιος Πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά την εξέλιξή τους και ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης λειτουργεί ως επιταχυντής».

Αναλυτικά, ανέφερε:

"Μιλάμε για έργα που γίνονται και διαδικασίες που προχωρούν μέρα με τη μέρα. Απολιγνιτοποίηση και Ε65 για τη Δυτική Μακεδονία. Έργα υποδομών -οδικά, λιμενικά- σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Πάνω από είκοσι έργα και δράσεις στη Θεσσαλονίκη.

 • - Το έργο του Μετρό έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 82%, στην κύρια γραμμή και 84% στην επέκταση προς την Καλαμαριά. 
 • - Στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν τις μπουλντόζες να εργάζονται για τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής.
 • - Ολοκληρώνονται τα έργα συντήρησης της γέφυρας του Αλιάκμονα. 
 • - Έγινε η δημοπράτηση των έργων αποχέτευσης στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης και των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Λαχαναγοράς.
 • - Λύθηκαν τα ζητήματα χωροθέτησης και άνοιξε ο δρόμος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. 
 • - Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και τη δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου.
 • - Βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος οι διαδικασίες για την οδική σύνδεση της 6ης Προβλήτας του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού
 • - Και η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με το Flyover. 
 • - Και οι διαδικασίες για την ενοποίηση του Παράκτιου Μετώπου.
 • - Και η κατασκευή προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη,
 • - Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess Intec.  
 • - Το ίδιο και οι διαδικασίες για το νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό  Νοσοκομείο.
 • - Και οι διαδικασίες ώστε όλες οι ομάδες της πόλης μας ν΄αποκτήσουν σύγχρονα γήπεδα. Στο ΣτΕ για τελική έγκριση βρίσκεται το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.
 • - Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου και η βελτίωση 16 σχολικών μονάδων της πόλης μας. 
 • - Στα Μετέωρα σταμάτησε ο χρόνος της αδράνειας και οι συμπολίτες μας βλέπουν πια τη λύση μπροστά τους. 

Σε όλα αυτά η Κυβέρνηση θεωρεί σημαντική τη σύμπραξη της Περιφέρειας, του Δήμου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Μαζί μπορούμε γρηγορότερα και καλύτερα", υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε:

"Ό,τι έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται. Ό,τι είπαμε, αποδεικνύεται στην πράξη. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν υποδομές και υποδέχονται δράσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς".

Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

«Η χώρα μας σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε ανεξάρτητου κράτους, συμπλέει με τους εταίρους και τους συμμάχους μας και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ότι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και πρακτικές αναθεωρητισμού, δεν χωρούν στον 21ο αιώνα και δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανένα», τόνισε  «Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, φέρνει ήδη πρωτόγνωρες αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, προκαλούν αλυσίδα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες και ταράζουν  την παγκόσμια οικονομία. Γραμμή άμυνας απέναντι στις ενεργειακές και πληθωριστικές αναταράξεις αποτελεί το γεγονός ότι  η ανάπτυξη στη χώρα μας το 2021 ξεπερνά -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- το 8% και είναι  -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη».