Αν οι υπολογισμοί των ειδικών είναι σωστοί την Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 14:25 ώρα Ελλάδος ένα τμήμα ενός άγνωστης προέλευσης πυραύλου έπεσε στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, κοντά στον κρατήρα Χέρτσπρουνγκ στον ισημερινό του φεγγαριού. Ο αδέσποτος πύραυλος έπεσε υπολογίζεται ότι έπεσε με ταχύτητα σχεδόν 9.300 χιλιομέτρων την ώρα στηην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Όμως η πρόσκρουση δεν ήταν μπορούσε να γίνει ορατή από τα τηλεσκόπια.

Διαστημόπλοια και διαστημοσυσκευές έχουν πέσει προγραμματισμένα ή μη πάνω σε άλλους πλανήτες ή διαστημικά σώματα αλλά είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο διαστημικό σκουπίδι έπεσε πάνω σε ένα άλλο ουράνιο σώμα. Πάντως δόθηκε στη δημοσιότητα ένας χάρτης που υποδεικνύει το ακριβές σημείο που έπεσε ο ανεξέλεγκτος πύραυλος.

Το βάρους τριών τόνων τεράστιο διαστημικό «σκουπίδι» θεωρήθηκε αρχικά τμήμα ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X (που είχε εκτοξευθεί το 2015) και στη συνέχεια ενός κινεζικού πυραύλου (του Chang'e 5-Τ1 που είχε εκτοξευθεί το 2014)- κάτι που η Κίνα συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά. Οι αστρονόμοι αναμένουν η πρόσκρουση να δημιουργήσει έναν κρατήρα διαμέτρου 10 έως 20 μέτρων. Ο σεληνιακός δορυφόρος LRO της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πιθανώς θα εντοπίσει το σημείο πρόσκρουσης, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί μετά από μερικές εβδομάδες.


Από το naftemporiki.gr