Με το ντοκιμαντέρ «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία», του Ντέιβιντ Φρανς, το οποίο πραγματοποίησε παγκόσμια πρεμιέρα από την πόλη μας, άνοιξε η αυλαία της 24ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στη λιτή τελετή έναρξης στον κινηματογράφο Ολύμπιον το παρών έδωσαν πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης, αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου.

Την παρουσίαση έκανε η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη. Σημαντική ήταν η απουσία της γενικής διευθύντριας του φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, λόγω επαφής της με κρούσμα κορωνοϊου.

«Στο φεστιβάλ θα βυθιστούμε στα παιδιά της Ουκρανίας και θα παλέψουμε για την ατομική αλλά και σεξουαλική ελευθερία στη Ρωσία του Πούτιν», τόνισε η παρουσιάστρια της αποψινής βραδιάς.

Το φετινό φεστιβάλ είναι για ακόμα μία χρονιά υβριδικό με πολλές ταινίες να προβάλλονται τόσο στα ιστορικά στέκια του θεσμού, όσο και διαδικτυακά στην επίσημη ιστοσελίδα του.




Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα σχολίασε πως η φρίκη της πανδημίας μάς άλλαξε. «Όπως λέει και ο Σεφέρης, η φρίκη δεν σταματάει. Για τον λόγο αυτό και ο πόλεμος της Ουκρανίας ήρθε στη ζωή μας μετά από μια εξαιρετικά εύκολη». Ο ίδιος επέλεξε να αναγνώσει ένα ποίημα για την Κριμαία ενώ κατέληξε με μία ευχή, ότι «το φως θα νικήσει το σκοτάδι».


Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε από την πλευρά της πως το ντοκιμαντέρ είναι μια αποτύπωση της πραγματικότητας, αυτής που ο ίδιος ο σκηνοθέτης επιλέγει να παρουσιάσει. «Εμείς ως περιφέρεια είμαστε δίπλα στο φεστιβάλ καθώς έχουμε επενδύσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για τον ιστορικό αυτόν θεσμό», κατέληξε.




Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας, Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε πως το φεστιβάλ βρήκε τον τρόπο να επιβιώσει και να προχωρήσει. «Η έβδομη τέχνη είναι μια κιβωτός που μπορεί να μας περάσει από τη μία όχθη στην άλλη». «Τώρα, με την υφιστάμενη πραγματικότητα, εκφράζουμε τη θλίψη για τη φρικαλεότητα του πολέμου στην Ουκρανία». «Μακάρι να μπορούσε η κατάσταση αυτή η να αποτυπωθεί μόνο σε ντοκιμαντέρ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε πως η πόλη αυτή έχει πολλά χρώματα αλλά αυτές τις δύσκολες ώρες το μυαλό μας πήγαινε σε αυτά τα δύο χρώματα (της Ουκρανίας) τα οποία χρησιμοποιούνται στην αφίσα του φεστιβάλ. «Το μυαλό μας δεν γίνεται να μην ταξιδεύει σε όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πόλη μας καθώς και για τον πόνο που υπάρχει τόσο κοντά μας, με την άφιξη των ανθρώπων αυτών», πρόσθεσε. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος εξέφρασε τη χαρά του που για 24η φορά η πόλη θα γεμίσει με το φως του θεσμού. «Η πανδημία μάς έμαθε πόσο σημαντική είναι η υγεία και αυτές τις μέρες μαθαίνουμε πόσο σημαντική είναι η ειρήνη», κατέληξε ο δήμαρχος.

Στη σκηνή του φεστιβάλ βρέθηκε και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ της τελετής έναρξης, Ντέιβιντ Φρανς μαζί με την παραγωγό, Μίρα Τσανγκ. «Πέρασαν τα χρόνια και σκεφτόμουν πώς θα μπορούσε να φτιάξω ένα έργο μετά από το φιλμ μου για την Τσετσενία», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως όλοι μας κολλήσαμε στην οθόνη μας ψάχνοντας μία ελπίδα για το πώς θα βρεθούμε ξανά. «Έτσι, επιλέξαμε να καταγράψουμε όλον τον αγώνα δημιουργίας των εμβολίων. Ελπίζαμε ότι θα φέραμε εις πέρας το στόχο μας. Η παραγωγός μας κατάφερε να οργανώσει τα γυρίσματα σε πολλές διαφορετικές ηπείρους». «Όταν δέχτηκαμε την πρόσκληση για φέτος σκέφτηκα ότι η ταινία είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλη καθώς πρέπει να έχουμε μια εικόνα για το πόσο δούλεψαν οι επιστημονικές ομάδες.

Η ταινιοθήκη της φετινής διοργάνωσης θα προσφέρει στους σινεφίλ Θεσσαλονικείς 233 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Από το voria.gr