Κανένας άλλος πιλότος της Formula 1 δεν έχει αφήσει τόσο έντονα το στίγμα του, όσο ο σπουδαίος Βραζιλιάνος, που είχε  έξι νίκες (1987, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993), τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον, στο ιστορικό Γκραν Πρι του Μονακό – μια σύγκρουση το 1988 τον εμπόδισε να κερδίσει το Γκραν Πρι για επτά συνεχόμενες φορές.
Ο Σένα  ήταν πολύ ανταγωνιστικός και είχε την φήμη του αδίστακτου αθλητή που έκανε ό, τι χρειαζόταν για να κερδίσει τα τρια Παγκόσμια Πρωταθλήματα το 1988, το 1990 και το 1991, τα οποία φυσικά του έδωσαν τον τίτλο του κορυφαίου πιλότου της Formula 1.
Ο Άιρτον Σένα ήταν ένας και μοναδικός, και πολύ δύσκολα θα δούμε στο μέλλον άλλον οδηγό του δικού του βεληνεκούς. Ήταν ο λόγος για τον οποίο έγινε γνωστή η Formula 1 στις φτωχογειτονιές του πλανήτη, αλλά και ο λόγος για τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι καθηλώνονταν μπροστά στις τηλεοράσεις τους.
Ιδού 17 μαθήματα ζωής που μας άφησε ο κορυφαιος οδηγός και σπουδαίος άνθρωπος.

    “Αν έχεις βάλει ένα στόχο στη ζωή σου, δεν παίζει ρόλο αν είσαι φτωχός ή πλούσιος. Αν δουλεύεις σκληρά και πιστεύεις στον Θεό, τότε θα πετύχεις στη ζωή σου”

    “Τη στιγμή που θα νομίζεις ότι είσαι ο καλύτερος, ο πιο γρήγορος και πως κανένας δεν μπορεί να σε φτάσει, τότε είναι που γίνεσαι… εύθραυστος”

    “Περίεργη υπόθεση τα χρήματα. Οι άνθρωποι που δεν τα έχουν τα θέλουν πάρα πολύ. Οι άνθρωποι που τα έχουν είναι γεμάτοι προβλήματα”

    “Οι αγώνες κσι ο ανταγωνισμός είναι στο αίμα μου. Είναι μέρος της ζωής μου. Είναι κάτι που μπορώ να κάνω όλη μου τη ζωή”

    “Όταν μπαίνεις στο μονοθέσιο και τρέχεις για τη νίκη, η 2η ή η 3η θέση δεν είναι αρκετές”

    “Ποτέ δεν θα μάθετε τα συναισθήματα ενός πιλότου όταν νικάει έναν αγώνα. Το κράνος κρύβει συναισθήματα που δεν μπορείτε να κατανοήσετε”

    “Μία ημέρα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα νομίσεις ότι έχεις φτάσει στα όρια σου. Όταν αγγίξεις αυτό το όριο και πεις μέχρι εδώ, τότε κάτι ξαφνικά συμβαίνει και μπορείς να πας λίγο παρακάτω. Με τη δύναμη του μυαλού, την αποφασιστικότητα και το ένστικτο, μπορείς να πετάξεις ψηλά”

    “Είμαι ένας προνομιούχος άνθρωπος. Έχω μία καλή ζωή. Ωστόσο, ότι έχω, το έχω καταφέρει με αφοσίωση και μεγάλη θέληση. Το να καταφέρεις μία νίκη, σημαίνει να κερδίσεις στη ζωή, όχι στους αγώνες. Πρέπει να έχεις δύναμη, αποφασιστικότητα και να κάνεις ότι κάνεις με αγάπη και πίστη στο Θεό. Μια μέρα θα γίνεις πετυχημένος άνθρωπος”

    “Η αίσθηση του φόβου είναι συναρπαστική. Η πρόκληση είναι να βρεις νέους κινδύνους”

    “Κάθε οδηγός πρέπει να βελτιώνεται. Όλοι έχουν ένα όριο. Εμένα το όριο μου είναι λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους πιλότους”

    “Ψάχνω πάντα να βρω κάτι παραπάνω από τον εαυτό μου. Θέλω πάντα να κάνω το επόμενο βήμα προσπαθώντας να βελτιωθώ και να πάω σε έναν άλλο κόσμο, διαφορετικό. Έναν κόσμο που δεν ήμουν πριν”

    “Δεν έχω είδωλα. Θαυμάζω τη δουλειά, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα”

    “Ένας πλούσιος άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει σε ένα νησί που υποφέρει από φτώχια. Όμως, όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και όλοι πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στους άλλους”

    “Ξαφνικά συνειδητοποίησα πως δεν οδηγούσα το μονοθέσιο συνειδητά. Το οδηγούσα με ένα είδος ενστίκτου, ήμουν σε μία διαφορετική διάσταση”.

    “Φυσικά και σκέφτομαι τι θα γίνει όταν σταματήσω να κερδίζω. Αλλά εμένα μου αρέσει να κερδίζω”

    “Επιλέγεις τι είναι αυτό που θέλεις. Αν διαλέξεις το σωστό, θα επωφεληθείς στη συνέχεια. Αν επιλέξεις το λάθος, σε τρεις μήνες θα καταλάβεις ότι είχες κάνει λάθος και σε έξι μήνες θα πληρώνεις για αυτό”.

    “Το μεγαλύτερό μου λάθος; Δεν το έχω κάνει ακόμη”