Την απερίφραστη καταδίκη τους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέφρασαν ο Μητροπολίτης Αμερικής, Ελπιδοφόρος, και ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, με δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ, ενώ εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για τη ρωσική εισβολή και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού σε αυτόν της Ουκρανίας αλλά και στην ελληνική Ομογένεια.

«Η στάση του Σεβασμιωτάτου Ελπιδοφόρου σε σημαντικά ζητήματα όπως της πανδημίας της Covid -19, σε ζητήματα σεβασμό του ανθρώπινου προσώπου αλλά και τήρησης της ορθοδόξου πατριδόσεως αποτελεί φωτεινό παράδειγμα. Ιδιαιτέρως αναγκαίες είναι οι ευχές του για τις κρίσιμες στιγμές στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας. Οι Έλληνες καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση αυτή, καθώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, πλήττει την κυριαρχία ανεξάρτητου κράτους και προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ζητούμε τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και στεκόμαστε δίπλα στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, αλλά και στην περήφανη ελληνική ομογένεια», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο κ. Καλαφάτης.

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε λόγο για «απρόκλητη εισβολή» η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Ενοχλούμαι όταν ακούω τη λέξη πόλεμος, δεν υπάρχει πόλεμος. Πόλεμος είναι όταν δύο πλευρές ανακηρύσσουν πόλεμο ο ένας στον άλλον και μάχονται. Δεν έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη. Στην Ουκρανία δεν είναι πόλεμος, είναι εισβολή. Εισβολή απρόκλητη μιας χώρας η οποία είναι ισχυρή στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά έναντι μιας χώρας η οποία είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, αλλά δεν έχει δυστυχώς ούτε τον στρατό που απαιτείται για να αντισταθεί και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι καθαρά η εκμετάλλευση ενός δυνατού ο οποίος παραβιάζει τα δικαιώματα της Εθνικής κυριαρχίας, της ελευθερίας ενός ανεξάρτητου κράτους», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σαν ανθρώπινος πολιτισμός σε ένα σημείο να σεβόμαστε ο ένας λαός τον άλλον και να μη φτάνουμε να έχουμε μνήμες Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή και πιο πρόσφατες μνήμες όπως είχαμε στην εισβολή στην Κύπρο».

Τόνισε επίσης πως είναι «εκ του πονηρού» η πρόφαση της εισβολής για την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία αφού όπως είπε, πρόκειται για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.