Κόντρα για τον Τουρισμό ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού Βασ. Κικίλια, η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλά για θριαμβολογίες που δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Αφορμή στάθηκαν οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα. Ο κ. Κικίλιας, σε τηλεοπτική του παρουσία, δήλωσε:

"Ο ελληνικός τουρισμός που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, έδωσε έσοδα στη μέση ελληνική οικογένεια, παραπάνω έσοδα στην ελληνική οικονομία για το 2021. Οι προβλέψεις ήταν για 5-6 δις ευρώ για το 2021 και φτάσαμε στα 10,5-11 δις ευρώ έσοδα.  

 Αυτά τα παραπάνω χρήματα έφτασαν στους εκατοντάδες χιλιάδες που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα, στον εμπορικό κόσμο, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στη μέση ελληνική οικογένεια.  

Οι προβλέψεις για το 2022 είναι  τέτοιες, που πιστεύω ότι, σε ένα βαθμό, μπορούν να αποτελέσουν αντίμετρο και ανάχωμα σε αυτήν την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.  

Στην κρουαζιέρα θα έχουμε αύξηση 300% στη Βόρεια Ελλάδα και πάνω από 760 κρουαζιέρες φέτος στη χώρα. Πάνω από το 50% αυτών θα είναι home port, δηλαδή θα ξεκινούν από ελληνικά λιμάνια και νησιά, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Ηράκλειο. Σήμερα φτάνει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Θεσσαλονίκη, έπιασε στο Βόλο χθες.  

Όλοι οι μεγάλοι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν περίπου 50% παραπάνω θέσεις, ταξιδιώτες και να συμφωνήσουν για τα slots των αεροδρομίων. Εγώ περιμένω να δω πόσο από αυτό θα υλοποιηθεί, αλλά αν δει κανείς τις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία και στο e-booking, στο digital booking για τις πρώτες μέρες του 2022, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι 1η Μαρτίου, γιατί φέτος το καλοκαίρι θα ξεκινήσει από την άνοιξη.  

Περιφέρειες, Δήμοι, ξενοδοχεία, ιδιωτικός τομέας, οργανωμένες παραλίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όλοι, οφείλουν να δουλέψουν μαζί.  Δεν είναι  μια προσπάθεια που κάνει η ελληνική Κυβέρνηση. Είναι προσπάθεια που κάνει η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, για να έχουμε υψηλού επιπέδου Τουρισμό, βιώσιμο Τουρισμό, που θα «γυρίσει» εισόδημα στη μέση ελληνική οικογένεια".  

 Οι αισιόδοξες προβλέψεις του κ. Κικίλια δεν βρήκαν σύμφωνη την κ. Νοτοπούλου. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

"Τα επίσημα στοιχεία για τις πληρότητες των τουριστικών καταλυμάτων, όπως προκύπτουν από την εβδομαδιαία έρευνα του χειμερινού παρατηρητηρίου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των ενώσεων ξενοδόχων προ δυόμιση εβδομάδων.

Τα μεγέθη είναι αποκαλυπτικά.

Η μέση πληρότητα 15,2% στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, αλλά και η χαμηλή μέση τιμή διανυκτέρευσης, είναι ενδεικτικές της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν τα καταλύματα τόσο του ορεινού όγκου και των χειμερινών προορισμών, όσο και των αστικών κέντρων. Οι κραυγές αγωνίας όμως των επιχειρηματιών και των εργαζομένων του κλάδου πέφτουν στο κενό!

Καλούμε τον Υπουργό Τουρισμού να πάψει να εμπαίζει τους ανθρώπους του τουρισμού με θριαμβολογίες και εκτιμήσεις που δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Καλούμε την Κυβέρνηση της Ν.Δ  να λάβει άμεσα και γενναία μέτρα στήριξης για να σωθεί ο ελληνικός τουρισμός".