Προς άρση των περιορισμών της πανδημίας προχωρούν πλέον – ή ετοιμάζονται να προχωρήσουν – η μια μετά την άλλη χώρες της Δύσης, με τις απόψεις ωστόσο να διίστανται αναφορικά με τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα.

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε γνωστό πως πρόκειται να προχωρήσει σε πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων ξεκινώντας από την 21η Φεβρουαρίου, έναν μήνα δηλαδή νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί. Οι κακιές γλώσσες λένε ότι, με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαχθεί – σε έναν βαθμό τουλάχιστον – από το βάρος σκανδάλων (βλ. Partygate) που σχετίζονταν με τους περιορισμούς της πανδημικής περιόδου.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να αρθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι και η υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα για όσους είναι θετικοί στην COVID-19, αν και ως προς ειδικά αυτήν την χαλάρωση ήδη διατυπώνονται αντιρρήσεις από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας.

Η Δανία επιστρέφει στην κανονικότητα με την άρση όλων των υγειονομικών κανόνων, παρότι 1% του πληθυσμού της χώρας των 5,8 εκατ. κατοίκων βρέθηκε θετικό την περασμένη εβδομάδα στον ιό.

Την ίδια ώρα, η Νορβηγία ήρε τα περισσότερα από τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα με άμεση ισχύ, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρίνεται απίθανο να πιέσει τις υπηρεσίες υγείας. Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται και πάλι να σερβίρουν αλκοόλ πέρα από τις 11 το βράδυ, η τηλεργασία δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική και το ισχύον όριο των 10 επισκεπτών σε ιδιωτικά σπίτια καταργείται

Στον τερματισμό σχεδόν όλων των περιορισμών για την πανδημία προχώρησε και η κυβέρνηση της Σουηδίας ενάντια στις προειδοποιήσεις επιδημιολόγων για υπομονή καθώς και πάλι οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100. Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθόλη όλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, ανακοίνωσε ότι καταργείται η χρήση του πάσου εμβολιασμού και εφεξής μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται.

Στην Τσεχία, ο στόχος είναι πια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό , τα περιοριστικά μέτρα να έχουν αρθεί στο σύνολό τους έως της 1η Μαρτίου. Σημειωτέων πως η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ήδη άρει την υποχρέωση για τεστ σε σχολεία και εταιρείες, ενώ αυξάνει – ξεκινώντας από τις 19 Φεβρουαρίου – από 1.000 σε 5.000 τον αριθμό των καθήμενων θεατών που θα μπορούν να παρευρίσκονται σε συναυλίες και αθλητικούς αγώνες.

Προς μια ανάλογη κατεύθυνση άρσης των περιορισμών αναμένεται να κινηθεί όχι τώρα αλλά και μέσα στον μήνα Μάρτιο και η Πολωνία, όπως έχουν κάνει γνωστό οι Αρχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι όλα πρόκειται να εξαρτηθούν από την από εδώ και πέρα εξέλιξη της πανδημίας.

Η Ισπανία ήρε και εκείνη το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους σήμερα (εξαιρούνται οι πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοιχτούς χώρους και οι δημόσιες συγκοινωνίες), ενώ παράλληλα στις πιο πολλές από τις ισπανικές περιφέρειες έχει αρθεί και η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού Covid για την είσοδο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Οι Αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν την άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και στις επιχειρήσεις, κίνηση στην οποία έχουν προχωρήσει και άλλες άλλες πολιτείες των ΗΠΑ (Ιλινόι κ.ά.), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Καλιφόρνια. Μάλιστα οι Αρχές σε Νιου Τζέρσεϊ, Ντέλαγουερ, Κονέκτικατ, Ντένβερ, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Αϊλαντ κ.ά. ετοιμάζονται να προχωρήσουν και στην κατάργηση της χρήσης μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες, με την εν λόγω κίνηση να προκαλεί ωστόσο ενστάσεις στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πάντως από την πλευρά τους εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις και να ζητούν προσοχή. Ο δρ Μπρους Αϊλγουαρντ για παράδειγμα, κορυφαίος σύμβουλος του ΠΟΥ, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ότι «οι αριθμοί της πανδημίας παραμένουν εφιαλτικοί […] καθώς καταγράφονται παγκοσμίως καθημερινά πάνω από 5.000 θάνατοι και δύο εκατομμύρια λοιμώξεις».

Με πληροφορίες από το www.bankingnews.gr