Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις. Επίσης τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi, ενώ τα φάρμακα που αφορούν την προφυλακτική αγωγή ξεκίνησαν από χθες να χορηγούνται, όπως είπε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Όσον αφορά τα φάρμακα, έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις και παραδόθηκαν ή παραδίδονται αρκετά από αυτά, όπως τόνισε. Στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν και χάπια άλλης εταιρείας στη χώρα μας κι άλλα φάρμακα που προσφέρουν προφύλαξη για τον κορονοϊό, προσέθεσε.

Όπως είπε η αν. υπουργός Υγείας, τα φάρμακα εγκρίνοντας σε 24 ώρες και σε 48 ώρες το αργότερο, παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους.

Έτσι, η Ελλάδα ενισχύει τη λίστα με τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή της και όλα μαζί μπαίνουν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι πιο διστακτικοί που δεν εμβολιάζονται κατά του ιού σκεπτόμενοι τις παρενέργειες των mRNA εμβολίων, τώρα έχουν δύο επιπλέον επιλογές για να κλείσουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν.

«Αυτό είναι σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που φοβούνται τα mRNA εμβόλια και θέλουν ένα πρωτεϊνικό. Προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέτρο, κάθε καινούργιο σκεύασμα στην Ελλάδα», τόνισε άλλωστε και η Μίνα Γκάγκα.

Σημειώνεται πως στις 21 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα παραλαμβάνει 168.000 εμβόλια Novavax. Και μέχρι τα μέσα Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχουν έρθει συνολικά 474.000 δόσεις.

Τι ισχύει αν οι 2 πρώτες δόσεις είναι με mRNA εμβόλιο και η τρίτη με πρωτεϊνικό

Στο μεταξύ, προκύπτει η ερώτηση για το τι ισχύει αν οι πρώτες δύο δόσεις που έχει κάνει κάποιος είναι με mRNA εμβόλιο και επιθυμεί να κάνει την αναμνηστική δόση με ένα εκ των δύο πρωτεϊνικών.

Σε αυτό απάντησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης 3 Φεβρουαρίου. «Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, τη Δευτέρα. Έχω διαβάσει τη βιβλιογραφία για αναμνηστική δόση με Novavax όπου έχουν γίνει και οι πρώτες δύο με Novavax. Δεν θυμάμαι κάποια μελέτη που να είναι μετά από δύο δόσεις mRNA αλλά σίγουρα θα υπάρχει και μπορούμε να το δούμε. Αλλά δεν βλέπω για ποιο λόγο δεν θα μπορούσε. Πάντως, ακόμα δεν έχει μπει στον αλγόριθμο των δικών μας οδηγιών. Βέβαια, δεν έχει έρθει ακόμα το εμβόλιο και όταν έρθει, θα το συζητήσουμε σίγουρα και όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα το τεκμηριώσουμε», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η διαφορά των πρωτεϊνικών από τα mRNA εμβόλια

Πλέον λοιπόν, πέρα από τα mRNA εμβόλια, θα έχουμε στη διάθεσή μας και τα πρωτεϊνικά, με τις δύο κατηγορίες εμβολίων να έχουν και μια διαφορά.

Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού, λειτουργώντας με τον εξής τρόπο: μόλις δεχθούν εντολή, τα κύτταρα παράγουν την S- πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια είναι τα λεγόμενα «κλασικής λογικής», αλλά, αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.