Με κεντρικό τίτλο «Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα…» θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Καλαμαριά οι εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. 
«Το 2022 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Καλαμαριά. Τιμούμε μνήμες, ενώ δίνουμε έμφαση και στην εξωστρέφεια για τον τουρισμό στην περιοχή μας. Έχουν περάσει εκατό χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας πρωτοπάτησαν στον τόπο αυτό. Αντιμετώπισαν δυσκολίες που στοίχησαν την ζωή σε περίπου 50.000 από αυτούς. Ήταν υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους προγόνους μας και να δείξουμε πώς πρόκοψαν», ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανελης. 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι 50 εκδηλώσεις του κεντρικού προγράμματος έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ παράλληλα φέτος όλες οι εκδηλώσεις του δήμου θα έχουν ένα κομμάτι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από το 1922. 
Η έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης θα γίνει στις 12/3 με μια λαμπαδηδρομία. Μαθητές και σύλλογοι θα συναντηθούν στην παραλία της Καλαμαριάς - Αρετσούς εν είδη προσομοίωσης της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα. Στη συνέχεια θα γίνει μια τελετή ανάμματος κεριών - λαμπάδων, ως συμβόλων των τρεμάμενων ψυχών που κατέφτασαν. Και έπειτα θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία μέχρι την πλατεία του δημαρχείου όπου ο κ. Δαρδαμανέλης θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων.