Σε ποινές κάθειρξης έξι και οκτώ ετών με αναστολή ως τη δευτεροβάθμια δίκη (με την προϋπόθεση εμφάνισης ανά 15 μέρες σε αστυνομικό τμήμα) καταδικάστηκαν, κατά περίπτωση, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έξι άτομα, επειδή έκλεψαν από αγωγούς του Ελληνικού Στρατού 300.000 λίτρα πετρελαίου, ποσότητες που διακινήθηκαν στη συνέχεια λαθραία στην αγορά. 

Ανάμεσα σ’ αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι είναι κι ένας πρώην υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του είναι ιδιώτες. Το Δικαστήριο τούς έκρινε ένοχους για κλοπή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, (ένας ως ηθικός αυτουργός), και επιπλέον δύο εξ αυτών για λαθρεμπορία. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κλεμμένες ποσότητες πετρελαίου προέρχονταν από αγωγούς που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η δε αξία τους αποτιμήθηκε σε 300.000 ευρώ, ενώ από τη μετέπειτα λαθροδιακίνηση προέκυψε ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασαν τις 166.000 ευρώ. 

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν από το 2013 έως το τέλος του 2014. Πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται πως ήταν ο πρώην υπαξιωματικός (καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη) που το επίμαχο διάστημα υπηρετούσε στην 3η ΔΑΚΑ, η οποία εδρεύει στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης και είναι η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου των αγωγών πετρελαίου του Στρατού και των φρεατίων τους. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από τροχαίο ατύχημα (αυτοκίνητο με τρέιλερ φορτωμένο με σωλήνες, εξαρτήματα και μηχανήματα έπεσε σε αρδευτικό κανάλι κοντά σε φρεάτιο που είχε παραβιαστεί). Μετά από άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου ταυτοποιήθηκαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι από τους δράστες χρησιμοποίησαν για τις ανάγκες των μεταξύ τους επικοινωνιών τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε Πακιστανούς υπηκόους. 

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση και ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι βρέθηκαν στο σημείο της πτώσης για να φωτογραφίσουν την περιοχή και να χρησιμοποιήσουν το υλικό ενόψει επικείμενης αναζήτησης χρυσού (χρυσοθηρία). Για φαιδρές δικαιολογίες που δεν μπορούν να πείσουν ούτε παιδί του δημοτικού, έκανε λόγο στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας. 

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και έβδομο άτομο, που όμως φυγοδικεί.

H φωτογραφία είναι από το αρχείο