Με ιδιαίτερα αργά βήματα προχωρά η λεγόμενη Θετική Ατζέντα, μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, που περιλαμβάνει διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών σε διάφορα ζητήματα.

Σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στην Αθήνα ο 64ος γύρος. Χθες συναντήθηκαν ο  υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Sedat Önal και συζήτησαν για τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ως τώρα άνοιξε η συζήτηση για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Τουρκίας Invest in Turkey και για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19. Επίσης έχουν ανοίξει οι συζητήσεις στην Κοινή Επιτροπή για τον Τουρισμό, ενώ συζητάται και η επανενεργοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος, όμως το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων δε βοηθά, καθώς κάθε μέρα υπάρχει κάποιος Τούρκος επίσημος -ακόμη κι ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν- που κάτι βρίσκει να πει για τη χώρα μας.

Πάντως στη συνάντηση Φραγκογιάννη - Ονάλ συζητήθηκα, επιπλέον, οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.