Το 60% των ποδοσφαιριστών κινδυνεύουν να σπαταλήσουν τα χρήματα της καριέρας τους μέσα σε πέντε χρόνια από το τέλος της. Αυτό δήλωσε ο Μπεν Σμιθ, σύμβουλος επιχειρήσεων και συνεργάτης της FLM , εταιρείας διαχείρισης περιουσίας που εδρεύει στο Λονδίνο, σε συνέντευξή του στην πλατφόρμα World Football Summit.
«Στο ποδόσφαιρο, σε περιμένουν 50 ή 60 χρόνια μετά την αποχώρηση και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα όσον αφορά το εισόδημα. Τα ποσοστά εκείνων που κινδυνεύουν να δαπανήσουν όσα κέρδισαν στην καριέρα τους διαφέρουν από άθλημα σε άθλημα. Αν εστιάσουμε μόνο στο ποδόσφαιρο, τα στατιστικά δείχνουν ότι το 60% των παικτών μένει χωρίς χρήματα μετά από πέντε χρόνια από το τέλος της καριέρας του. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη για διάφορους λόγους. Ένας, φυσικά, είναι ότι όταν βγάζεις πολλά χρήματα ως νέος, είναι πάντα επικίνδυνο. Στο ποδόσφαιρο, δεν θα κερδίζεις αυτά τα ποσά μετά την ηλικία των 35 ετών. Έτσι, αυτή η περίοδος κατά την οποία πρέπει να κάνει κάποιος την πραγματική διαφορά στα οικονομικά του είναι μικρότερη, 15 χρόνια κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 40-45 σε πιο παραδοσιακές καριέρες», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι είναι εύκολο ένας παίκτης να πέσει στον πειρασμό να προσαρμόζει τον τρόπο ζωής του, εστιάζοντας σε ακριβά αυτοκίνητα ή διακοπές.
Ο Μπεν Σμιθ είπε ότι υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για τους οποίους ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να καταλήξει σε κακή κατάσταση, «όχι απλώς να εθιστεί στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Θα μπορούσε να είναι εθισμός στον τζόγο ή να ξοδεύει πάντα πάρα πολλά. Κάθε φορά που μιλάω με παίκτες σε κλαμπ, το ποσό που ξοδεύουν αυτοί οι τύποι σε πράγματα όπως αθλητικά παπούτσια ή επώνυμα ρούχα είναι απολύτως τρελό.»