Tην έντονη δυσαρέσκειά των πολιτών για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς» αποτυπώνει  δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse. Παρόλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες!

Στην ερώτηση πόσο ικανοποιητικά αντιμετώπισε η πολιτεία την πρόσφατη κακοκαίρια, το 72% του δείγματος απάντησε από λίγο έως καθόλου. Αναλυτικά, το 59% ανέφερε «ελάχιστα έως καθόλου», το 13% «λίγο», το 16% μέτρια, ενώ το 5% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». Αντίθετα, μόλις το 7% έμεινε ικανοποιημένο από τη διαχείριση της «Ελπίδας» (2% «πολύ» και 5% «αρκετά»).

Μάλιστα, η δυσαρέσκεια αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της χώρας που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, το 72% των ερωτηθέντων που ζουν στην περιφέρεια Αττικής δήλωσε «λίγο, ελάχιστα έως καθόλου» ικανοποιημένο, το 18% «μέτρια», το 6% «αρκετά έως πολύ» και το 4% «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό μη ικανοποίησης ανήλθε στο 71%, ενώ το 15% εμφανίστηκε μέτρια ευχαριστημένο, το 8% αρκετά έως πολύ και το 6% απέφυγε να απαντήσει.

Παράλληλα, την ανησυχία τους για τις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρόφιμα εξέφρασαν τα νοικοκυριά.

«Πονοκέφαλο» για το 46% του δείγματος αποτελούν τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα, ακολουθεί με 26% η θέρμανση και με 9% τα τρόφιμα, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 11% απάντησε κάτι άλλο και ένα 8% απέφυγε να πει.

Μάλιστα, ο προβληματισμός για τα αυξανόμενα έξοδα είναι διάχυτος σε όλα τα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας. Στο σύνολο του δείγματος με «άνετη ή πολύ άνετη» οικονομική κατάσταση, το 46% δηλώνει προβληματισμένο για το ηλεκτριό ρεύμα, το 35% για τη θέρμανση, το 10% για κάτι άλλο και το 3% για τα τρόφιμα. Σε αυτούς που έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση, το 49% είναι ανήσυχο για τις τιμές του ρεύματος, το 29% για τη θέρμανση, το 10% για τα τρόφιμα και το 8% για κάποιο άλλο έξοδο. Οι ερωτηθέντες σε δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 48% απάντησε ότι προβληματίζεται για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 19% για τη θέρμανση, το 16% για κάτι άλλο και 13% για τα τρόφιμα.

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της χαλάρωσης και μόλις οι μισοί (31%) αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν πιο ήπια.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, το 39% απάντησε «μάλλον όχι», το 23% «σίγουρα όχι», το 18% είπε «μάλλον ναι», το 13% «σίγουρα ναι» και το 7% «ΔΓ/ΔΑ».

Ειδικότερα, το 75% των συνταξιούχων τάσσεται κατά της χαλάρωσης έναντι 20% που είναι υπέρ. Στον δημόσιο τομέα, το 68% δε συμφωνεί με ηπιότερα μέτρα έναντι 28% που έχει την αντίθετη άποψη. Οι επιχειρηματίες-επαγγελματίες σε ποσοστό 60% λένε όχι στη χαλάρωση των μέτρων έναντι 34% που θεωρεί ότι έχει έρθει η ώρα. Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 52% πιστεύουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και το 42% ότι πρέπει να χαλαρώσουν.

Σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες (59%) στη δημοσκόπηση συμφωνούν με τις πρόσφατες παραγγελίες και αγορές εξοπλισμού (πχ. Rafale) για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας έναντι 35% που διαφωνεί και ένα ποσοστό 6% που δηλώνει «ΔΓ/ΔΑ».

Αναλυτικά, το 41% δηλώνει «σίγουρα συμφωνώ», το 18% «μάλλον συμφωνώ», το 21% «σίγουρα διαφωνώ» και το 14% «μάλλον διαφωνώ».

Ως προς την εκλογική συμπεριφορά, η συντριπτική πλειοψηφία (81%) των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί με την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας έναντι 14% που διαφωνεί. Αντίθετα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις το 36% τάσσεται υπέρ της αγοράς εξοπλισμών έναντι 59% κατά, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε όσους το 2019 ψήφισαν ΚΚΕ με το ποσοστό να διαμορφώνεται 23% και 75% αντίστοιχα. Τη στήριξη τους στην αμυντική ενίσχυση της χώρας εκφράζει το 87% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ έναντι 9% που δε συμφωνεί με αυτήν.

Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη, παρά τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της κακοκαιρίας. 

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 14,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Έλληνες με 1,5%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 8,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι και όσοι απάντησαν «άλλο» με ποοστό 6,5%.