Η πρώτη μάχη κερδήθηκε για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μελβούρνης απέρριψε το αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών της Αυστραλίας για 48ωρη αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για τον Σέρβο τενίστα.
Οι αρχές ζήτησαν αντί της Δευτέρας, όπως είχε οριστεί αρχικά και τελικά θα γίνει, να πραγματοποιηθεί η δίκη την Τετάρτη, προκειμένου να προετοιμάσουν τη «γραμμή» τους πιο εμπεριστατωμένα. Η απόρριψη του αιτήματος μεταφράζεται σε νίκη του «Νόλε», καθώς η διοργανώτρια αρχή του Αυστραλιανού Open πίεζε για οριστική απόφαση μέχρι την Τρίτη, προκειμένου να δηλωθεί ο Σέρβος στην επίσημα λίστα των συμμετεχόντων και για τις απαραίτητες κληρώσεις για το Grand Slam που αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου.
Σε αντίθεση με τη, πλευρά του Υπουργείου, οι νομικοί εκπρόσωποι του Τζόκοβιτς έχουν ήδη έτοιμη την υπερασπιστική του γραμμή. Έχουν ήδη ένα έτοιμο υπόμνημα 35 σελίδων στο οποίο αναλύουν λεπτομερώς γιατί πρέπει να αναιρεθεί η απόφαση ακύρωσης της visa εισόδου στη χώρα που είχε δοθεί στον εννιά φορές νικητή του Αυστραλιανού Open. Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς στηρίζονται στη διάταξη πως αν κάποιος έχει νοσήσει τους έξι τελευταίους μήνες, δεν χρειάζεται να είναι εμβολιασμένος, βάσει και όσων προβλέπονται από τις υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας. Ο «Νόλε» αναφέρει πως είχε νοσήσει τον Δεκέμβριο και συνεπώς είχε κάθε δικαίωμα να πάρει ιατρική εξαίρεση για να ταξιδέψει στη χώρα, ενώ αναφέρει πως ήταν σοκαρισμένος, έκπληκτος και μπερδεμένος όταν κρατήθηκε στο αεροδρόμιο και δεν του επετράπη η είσοδος στη χώρα.
Η εκδίκαση της επίθεσης αρχίζει τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και μέσα στην ημέρα (10/1) θα γνωρίζουμε αν ο Τζόκοβιτς θα αποκτήσει τελικά δικαίωμα να μείνει στην Αυστραλία και να λάβει μέρος στο Αυστραλιανό Open ή θα… απελαθεί.