Τα 21 καλύτερα ελληνικά κρασιά του 2021 παρουσίασε το botilia.gr, μέσα από μια ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν 50.000 καταναλωτές, οινολόγοι και σομελιέρ.Στην κορυφή βρέθηκε το Cuvee Monsignori – Κτήμα Αργυρού από τη Σαντορίνη, το οποίο έχει διακριθεί και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Το ιδιαίτερο όνομά του δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς Monsignori έλεγαν στη Σαντορίνη τα παλιά αμπέλια, δηλαδή τα αυτόριζα, προ-φυλλοξηρικά και ηλικίας άνω των 200 ετών.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Bucephale – Kτήμα Λίγας. Παλιά κλήματα δίνουν τον πιο συμπυκνωμένο καρπό τους και έπειτα το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση, στα πλαίσια της ήπιας φυσικής οινοποίησης. Η περιορισμένη ποσότητα του αγοράζεται πριν καν εμφιαλωθεί και εξάγεται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
Το Ξινόμαυρο Reserve – Κτήμα Άλφα έπεται στην 3η θέση. Είναι ένα από τα λίγα ελληνικά κρασιά που «χτυπάνε» κόκκινο με τις βαθμολογίες και τις διακρίσεις που πετυχαίνουν, τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας. Το αμπελοτόπι Μπάρμπα Γιάννης με παλιά, προ-φυλλοξηρικά κλήματα, φυτεμένα το 1919, δίνει το καλύτερο του φρούτο για ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης.

Αναλυτικά η λίστα

Cuvee Monsignori Κτήμα Αργύρου
Bucephale Κτήμα Λίγας
Ξινόμαυρο Reserve Κτήμα Άλφα
Φτέλος Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου
Le Roi des Montagnes Cuvee Κτήμα Παπαργυρίουα
Moschopolis 18 Οινοποιείο Μοσχόπολις
Δρυόπη Reserve Κτήμα Δρυόπη
Ελιά Βιδιανό Αμπελώνες Καραβιτάκη
Rilancio Sangiovese Κτήμα Καρυπίδη
Adagio Day Five Jima Winery
Γη και Ουρανός Αμπελώνες Θυμιόπουλου
Le Sang de la Pierre Οινοποιία Αϊβαλή
Ράμνιστα Κτήμα Κυρ Γιάννη
Moschopolis 24 Οινοποιείο Μοσχόπολις
Δάκρυ του Πεύκου Οινοποιείο Κεχρής
Rose de Xinomavro Αμπελώνες Θυμιόπουλου
L’ Esprit du Lac Κτήμα Κυρ Γιάννη
Amuse Rose Κτήμα Μουσών
Bold Αμπελώνες Καραβιτάκη
Νάουσα Κτήμα Κελεσίδη
moneyreview.gr