Στις σχολικές αίθουσες επέστρεψαν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Περίπου 14.000 κρούσματα ανιχνεύτηκαν έως χθες το βράδυ μέσω των self test που έγιναν υποχρεωτικά σε μαθητές και καθηγητές για την επιστροφή τους στα αίθουσες. 

Την έναρξη της σχολικής διαδικασίας σχολίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

«Τα εν δυνάμει αυτά κρούσματα εντοπίστηκαν από έναν πληθυσμό 1,6 εκατ. πολιτών μας (σ.σ. μαθητές και εκπαιδευτικοί), οι οποίοι ελέχθηκαν λόγω της σχολικής διαδικασίας και οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί. Εάν δεν υπήρχε η έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας, λογικό είναι οι περισσότεροι εξ αυτών, δεν θα είχαν ελεγχθεί», δήλωσε στον Status και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

«Επειδή είναι αυξημένα τα πρωτόκολλα, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός self test που έχει διανεμηθεί καθώς κάνουν όλοι και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι», τόνισε η κ. Μακρή, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι σε μαθητές.

Η κ. Μακρή σημείωσε ότι αναμένει το υπουργείο αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της Όμικρον, καθώς αυτό αναφέρουν οι επιστήμονες. «Με την Όμικρον περιμένουμε να έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων. Εάν οι ειδικοί μας υποδείξουν διαφορετικά πρωτόκολλα λόγω της μεταδοτικότητας όχι της νοσηρότητας της Όμικρον, εννοείται ότι το υπουργείο θα λάβει πολιτικές αποφάσεις», ξεκαθάρισε η κ. Μακρή, σημειώνοντας ότι στο υπουργείο «δεν είμαστε άκαμπτοι και δογματικοί».

«Θέλουμε να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια. Οι οδηγίες των ειδικών λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν», τόνισε.

Η κ. Μακρή σχετικά με τις απειλές στον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι είναι ανήκουστο και χυδαίο. «Είναι δυνατόν να υπάρχει αντίδραση γιατί ένας πρύτανης συναίνεσε στο να εφαρμοστεί ο νόμος;» διερωτήθηκε η υφυπουργός.