Υπό... φρούρηση θα βρίσκεται, σήμερα, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, εν όψει της κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι από αντιεξουσιαστές, στο πλαίσιο πανελλαδικών συγκεντρώσεων υπέρ των καταλήψεων μετά την εκκένωση στο «Στέκι του Βιολογικού» στο ΑΠΘ. 

Ειδικότερα, έκτακτα μέτρα θα ληφθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, ενώ από το μεσημέρι και μετά δυνάμεις της ΕΛΑΣ θα «φρουρούν» το κέντρο και οι δρόμοι θα κλείσουν ανάλογα με την πορεία των διαδηλωτών. Σημειώνεται πως η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι, ενώ ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει καλέσει τα καταστήματα της πόλης να λάβουν έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης σήμερα Σάββατο (15-01-2022) λόγω συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης, θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Από την 06.00΄ ώρα του Σαββάτου (15-01-2022) και μέχρι την 24.00΄ώρα της ιδίας ημέρας δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

  • Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Τσιμισκή.
  • Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι οδό Εθνικής Αμύνης.
  • Αγγελάκη, στο τμήμα της από την οδό Αλεξ. Σβώλου μέχρι την οδό Εγνατία.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Κι ενώ η Αστυνομία εξέδωσε μια μετρημένη ανακοίνωση που αφορούσε, κυρίως, το παρκάρισμα, χωρίς να αναφέρεται σε κλείσιμο δρόμων, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης το... τερμάτισε: Με ανακοίνωσή του, ουσιαστικά προβλέπει επεισόδια και απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του «να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των καταστημάτων τους, με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα»!

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει:

Κατόπιν πληροφόρησης που έλαβε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σας γνωρίζουμε ότι, το προσεχές Σάββατο (15/01/2022) ώρα 13:00, στην πλατεία Καμάρας, με πρωτοβουλία ατόμων του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου της πόλης μας, και με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» του Α.Π.Θ. που έλαβε χώρα την 31-12-2021, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – πορεία «αλληλεγγύης στις καταλήψεις», η οποία θα έχει «Πανελλαδικό» χαρακτήρα.

Οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσ/νίκης (Γ.Α.Δ.Θ.), στο πλαίσιο της κύριας αποστολής τους για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής ειρήνης, θα λάβουν τα απαραίτητα αστυνομικά μέτρα με σκοπό την αποτροπή εκδήλωσης εκνόμων ενεργειών ή εν γένει αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και με σκοπό την αποτροπή κάθε έκνομης ενέργειας, παρακαλούνται οι καταστηματάρχες να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των καταστημάτων τους, με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα.

Ακολούθως, προτείνονται στα μέλη μας τα κάτωθι μέτρα ασφαλείας για εκείνη τη μέρα:

  • Απομακρύνετε πάσης φύσεων υλικά ή απορρίμματα βρίσκονται μπροστά στα καταστήματα, τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν από διαδηλωτές και μπορεί να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές και φθορές
  • Ενεργοποιήστε τα στόρια, ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό διαθέτει το κατάστημα, μετά το κλείσιμο
  • Ανεβάστε τις τέντες των καταστημάτων σας.

Τα παραπάνω αποτελούν γενικές συμβουλές για την ασφάλεια όλων με σκοπό να αποτρέψουν ή να προλάβουν ανεπιθύμητες ενέργειες εις βάρος των επιχειρήσεων αλλά και για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να προκληθούν εγκληματικές ενέργειες.