Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε τέσσερα νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 436 εκατ. ευρώ. Ανάμεσά τους και το περίφημο hub της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη. 

 Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης ετέθη πρώτο σε λειτουργία, μεταξύ των έξι αντίστοιχων που δημιουργεί η Pfizer σε όλο τον κόσμο, έχει προχωρήσει σε προσλήψεις και οι άνθρωποι της εταιρίας δεν αποκλείουν να εξελιχθεί τελικά στο μεγαλύτερο από τα έξι hubs της εταιρείας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας, όσον αφορά το Hub της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν ευκαιρίες καριέρας για ειδικούς, στις εφαρμογές Internet of Things για το Φάρμακο, στην ρομποτική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την 3D εκτύπωση φαρμάκων και άλλα πολλά.

Οι στρατηγικές αυτές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν, συνολικά, 550 νέες θέσεις εργασίας. Τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν είναι τα ακόλουθα:

«GLOBAL BUSINESS SERVICES (GBS) HUB in THESSALONIKI» της PFIZER HELLAS SA.

Η Pfizer Hellas S.A. αποτελεί θυγατρική της Pfizer Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας και πέμπτης σε R&D δαπάνες παγκοσμίως. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 125 εκ. ευρώ, η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 3 έτη και αναμένεται να δημιουργήσει 280 νέες θέσεις εργασίας.

«Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων» της ΕΛΒΙΟΚ M.A.E.

Οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν σε χώρο συνολικής έκτασης 148.000 τ.μ. σε αγροτεμάχια του Δήμου Τανάγρας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.

«Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 250,00443 MWp» της QAIR ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Ο ηλιακός σταθμός θα παράγει συνολικά 426,758GWh ενέργειας κατ’ έτος και θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αύξηση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 30 νέες θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης.

«Δημιουργία τουριστικού υποδοχέα - ξενοδοχειακής μονάδας με υποστηρικτικές υποδομές, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους τέχνης και πολιτισμού, αναψυχής, άθλησης καθώς και μαρίνα σκαφών» της PLEPI LAND DEVELOPMENT LTD.

Το συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια έκταση 305 στρεμμάτων στην περιοχή Πλέπι Κοινότητας Θερμησίας του Δήμου Ερμιονίδας, Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 119 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 191 εποχικές θέσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα.