Σείεται η γη στη Φλώρινα, μετά το σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στην περιοχή.

Στα επόμενα μόλις δέκα λεπτά καταγράφηκαν άλλες οκτώ σεισμικές δονήσεις, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, 4,2 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9  σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 3,9 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 3,9 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Επίσης, σημειώθηκε σεισμός 3,7 σε εστιακό βάθος 8,6 χλμ, 3,1 σε βάθος 10 χλμ και 3 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων. 

Η τελευταία δόνηση καταγράφηκε στις 7:21 το πρωί και ήταν μεγέθους 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Οι σεισμολόγοι περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα. Όπως διευκρίνισε, η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι τακτικής σεισμικότητας.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό» δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης,. 

Λίγο μετά το σεισμό, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια έκτακτη σύσκεψη στο συντονιστικό με τη συμμετοχή του δημάρχου, των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών. Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε σπίτια, μεταξύ αυτών και πτώση σοβάδων, ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ζημιά ή τραυματισμός.

Μιλώντας στο protothema.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτίμησε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι μέσα σε λίγη ώρα από τον σεισμό έχουν γίνει μετασεισμοί. Όπως είπε, η περιοχή δεν δίνει συχνά σεισμούς όμως δίνει μεγάλους σε ένταση. Εκτίμησε ότι το πρωί θα υπάρχει καλύτερη εικόνα αύριο το πρωί.

Από την πλευρά του ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη και πως δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Κάποιες μικρές ρωγμές έχουν παρατηρηθεί σε κτίρια και κάποιες πτώσεις κεραμιδιών. Ο σεισμός που έδωσε 5,4 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ και άλλους έξι μετασεισμούς προέρχονται από ένα ρήγμα διεύθυνσης Ανατολής – Δύσης.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός αλλά το παρακολουθούμε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ζημιές από τη σεισμική δόνηση». Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «ο σεισμός προέρχεται από ένα γνωστό ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα για ισχυρότερο σεισμό. Έχουν σημειωθεί ήδη τρεις μετασεισμοί και τις επόμενες ώρες θα υπάρξει σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή».

Κλειστά τα σχολεία της Φλώρινας και της περιοχής λόγω των σεισμικών δονήσεων

Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφάλειας, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων. Αντίστοιχες αποφάσεις έλαβαν και άλλοι δήμοι της Π.Ε. Φλώρινας (Πρέσπες, Αμύνταιο)