Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη, ενορχηστρωτή, μαέστρο και τρομπετίστα, ο οποίος με το αξεπέραστο έργο του δημιούργησε τη δική του σχολή στην κινηματογραφική μουσική, με την εορταστική συναυλία MOYSA -αφιέρωμα στον Ennio Morricone- στις 22 Δεκεμβρίου στις 21:00 στην αίθουσα Φίλων Μουσικής (κτήριο Μ1) και με την παράλληλη παρουσίαση της ομαδικής εικαστικής έκθεσης “Ennio Formes” αφιερωμένη στον Ennio Morricone του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, σε επιμέλεια Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου, που θα παρουσιαστεί από τις 22/12 έως και τις 8/1/2022 στο κτήριο Μ1 του ΜΜΘ με ελεύθερη είσοδο.

“Ennio Formes”, η ομαδική εικαστική έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 στη Λάρισα, παρουσιάζεται τώρα στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον Ennio Morricone με διαφορετική σύνθεση. 15 εικαστικοί, γραφίστες, street και tattoo artists δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από το μεγάλο Ιταλό συνθέτη και το έργο του.

Μουσική και εικαστικές τέχνες, δύο τομείς που αλληλοεμπνέονται από πάντοτε, συμπορεύονται και δημιουργούν παράλληλα. Η μουσική του Ennio Morricone είναι ένας τρόπος σκέψης, μια στάση ζωής, μια φιλοσοφία, που οπτικοποιείται στην παρούσα έκθεση μέσω διαφορετικών δημιουργικών τεχνικών και εικαστικών γραφών. Το κάθε έργο της έκθεσης είναι επηρεασμένο από τα βήματα του μαέστρου μέσα στο χρόνο και διαμορφώθηκε από την ίδια τη δυναμική της μουσικής του. Οι συμμετέχοντες εικαστικοί προσκλήθηκαν να αποτυπώσουν τον Ennio Morricone όχι σαν μια απλή αναπαράσταση του ιδίου ή με αναφορές από τα έργα του, αλλά να ιχνογραφήσουν παράλληλα την έννοια, την εντύπωση και το συναίσθημα που σχετίζεται με τον εμβληματικό δημιουργό και το ανυπέρβλητο έργο του.

Συμμετέχουν: Γ. Αντωνόπουλος, Α. Δημητρίου, Γ. Δημητρίου, Δ. Δημόπουλος, Δ. Καλογήρου, Α. Λάσκαρης, Χ. Λάσκαρης, Α. Μάντζαρη, Σ. Μπακάλης, Π. Ντόλας, Ι. Πέτρου, Χ. Σαμαράς, Ε. Σαρλή, Ζ. Σεϊτάνη, PUPET

Σκοπός του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος είναι η μουσική και η προσωπικότητα του Ennio Morricone να αποτελούν πηγή έμπνευσης για σύγχρονη δημιουργία και επικοινωνία με το κοινό έτσι ώστε να αφήνουν το δικό τους ξεχωριστό πολιτιστικό αποτύπωμα. Ο Σύλλογος με το πολυετές σημαντικό πολιτιστικό του έργο, που έχει πλέον καθιερωθεί όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και παγκοσμίως έχοντας δημιουργήσει μια πολυσχιδής παρακαταθήκη δράσεων, αποτίει τον ελάχιστο φόρο τιμής στο μεγάλο δημιουργό συνεχίζοντας να προωθεί τη μοναδική του μουσική κληρονομιά.