Τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε τα μέτρα να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα, ανέλυσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107.7 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

Αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που θα κρατήσει λίγο και πως είναι λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες παραλλαγές. Ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται επαρκώς.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο έχουμε στη χώρα 350 χιλιάδες άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και κινδυνεύουν να νοσηλευτούν αν νοσήσουν. «Αυτούς καθημερινά τους παρακαλάμε να κάνουν το εμβόλιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Τώρα πρέπει η ελληνική κοινωνία να αποφασίσει αν θα κλειδαμπαρωθεί με κοινωνικό - οικονομικό κόστος για να αποφύγουμε να νοσήσουν όσοι δεν εμβολιάστηκαν και να μην επιβαρυνθεί το Σύστημα Υγείας», τόνισε. 

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή εισηγήθηκε τα μέτρα να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου μετά από συζήτηση που έγινε. «Είναι ο κατάλληλος χρόνος να ληφθούν τα μέτρα στις 3 Ιανουαρίου» επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζοντας  πως άλλες χώρες στην Ευρώπη κλείνουν γιατί είναι τρεις εβδομάδες μπροστά στην πορεία της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου εκτίμησε ότι θα είναι καλή η χρονιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι "virus free" χρονιά και πως δεν θα τραβήξει πολύ αυτή η ιστορία. «Θα φάμε λαγάνα με ηρεμία», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.