Πορεία... ανάποδη ακολουθεί ο Ζάχος Σαμολαδάς, γνωστός σκηνοθέτης με σπουδές και παραγωγή σε ταινίες animation: Άρχισε από μια ταινία και... κατέληξε στο βιβλίο της ιστορίας, ενώ, έχουμε συνηθίσει να γίνεται το αντίθετο: Βιβλία να γίνονται animation.

Το βιβλίο αποτελεί μια συνάντηση της ιστορικής έρευνας με τη μυθοπλασία. Μελετά την ιστορία του  Ιαπωνικού εμπορικού πλοίου TOKEI MARU, ο πλοίαρχος του οποίου, το Σεπτέμβριο του 1922, έσωσε τις ζωές γυναικών, παιδιών και ανδρών, Ελλήνων και Αρμενίων από την οργή των Τούρκων, την ώρα που η Σμύρνη καιγόταν από άκρη σε άκρη.

Η ιστορία του πλοιάρχου του Tokei Maru, σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που ξεκινά στη Καγκόσιμα της Ιαπωνίας το 1863 και τελειώνει στην 'Οσακα της Ιαπωνίας, το 1931.

Μέσα από ιστορικά γεγονότα, τον Σινοϊαπωνικό και τον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο, τις Ιαπωνικές ναυτικές περιπολίες στη Μεσόγειο στα τέλη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, την Μικρασιατική καταστροφή και την ηρωική διάσωση Ελλήνων και Αρμενίων στη Σμύρνη το 1922, τις αναταραχές στην Ασία στη δεκαετία του 1920 και αναπάντεχες συναντήσεις με φόντο την Ελληνική και Ιαπωνική ιστορία, ακολουθούμε το μύθο του ανθρώπου αυτού και του πλοίου του.Με παράλληλες ιστορίες των ανθρώπων που σώθηκαν από τη βιαιότητα του καταστροφής στη Σμύρνη και του πληρώματος, η υπόθεση του βιβλίου εκτυλίσσεται σε ένα διάστημα 50 ετών, σε ταραγμένες εποχές.

Ποιός ήταν ο πλοίαρχος του Tokei Maru; Η απάντηση επί των... σελίδων.

Κι αν είστε οπτικοί τύποι:

https://vimeo.com/653284358


Tokei Maru

Ελένη Ανδρεάδου - Ζάχος Σαμολαδάς

ISBN:978-960-267-437-6

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ

(Μπακατσέλου 14, 54631 - Θεσσσαλονίκη)

https://genesispix.wixsite.com/tokei-maru/tokei-maru-book


Οι συγγραφείς:

Η Ελένη Ανδρεάδου έχει τελειώσει τη Φιλοσοφική Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα βιβλία της «Η δική σου ομπρέλα μου» και «Πολύ μεγάλη να χωρέσω, πολύ μικρή για περίσσευμα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη. Το Tokei Maru είναι η τρίτη συγγραφική της προσπάθεια.

O Ζάχος Σαμολαδάς έχει τελειώσει σκηνοθεσία στη σχολή Ευγενίας Χατζίκου στην Αθήνα και Πειραματικό Animation στο California Institute of the Arts στην Αμερική. Η ταινία του με τίτλο «ΓΕΝΕΣΙΣ» είναι η πρώτη ταινία animation με διάρκεια μεγαλύτερη από 20’ στην Ελλάδα. Εργάζεται από το 1988 στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100. Έχει γράψει σενάρια για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Το 2018 σχεδίασε και σκηνοθέτησε την ταινία animation Tokei Maru, με προβολές και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Tokei Maru είναι το πρώτο του βιβλίο.