Προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα οι αριθμοί των θανάτων από Covid-19 στη χώρα, οι οποίοι αναλογικά με τα κρούσματα ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα νούμερα άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε.

Την τεράστια διαφορά στην αναλογία κρουσμάτων - νεκρών ανέδειξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, την ώρα που έβλεπε το φως της δημοσιότητας η αποκαλυπτική μελέτη των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, την επομένη του θλιβερού ρεκόρ των 130 νεκρών σε μία μέρα, ο Στέλιος Λουκίδης τόνισε ότι έχουμε «αυξημένη θνητότητα και αυτό μας προβληματίζει γιατί φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανάλογη θνητότητα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ανέφερε ως παράδειγμα τη Μεγάλη Βρετανία λέγοντας πως με 60.000 κρούσματα και μέσο όρο γύρω στα 40.000, είχε 150 νεκρούς. 

Συγκρίνοντας τους 130 νεκρούς στην Ελλάδα με 5.736 κρούσματα, ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας επεσήμανε ότι αναλογικά με τον πληθυσμό, οι 150 νεκροί στο ΗΒ είναι πολύ λιγότεροι από τους 130 νεκρούς στην Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το πολύ μεγάλο ποσοστό θνητότητας από νέο κορονοϊό στη χώρα μας, ο κ. Λουκίδης την απέδωσε στο γεγονός ότι «στις κρίσιμες ηλικίες, δηλαδή στους άνω των 65 ετών, έχουμε ένα ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί», καθώς και στην αργοπορία των ασθενών να μεταβούν σε νοσοκομείο.

Όπως τόνισε, «ένας άνθρωπος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία και έχει διαβήτη, είναι λογικό ότι κινδυνεύει πολύ περισσότερο. Το δεύτερο (αίτιο) είναι η αργοπορία για να πάει κανείς στο νοσοκομείο».

«Πολλοί άνθρωποι παραμένουν στο σπίτι περιμένοντας πράγματα που δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι. Δεν υπάρχει κάτι ιδανικό που να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της μόλυνσης στο σπίτι, πλην των μονοκλωνικών αντισωμάτων στις συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου», επεσήμανε ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Η ανάρτηση Λύτρα

Όπως γράφει ο κ. Λύτρας, «τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

«Από τους 3988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, κι εντός ΜΕΘ» εξηγεί σε αναρτήσεις του στο Twitter. 

Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται να γνώρισε τα αποτελέσματα της ανάλυσης, καθώς ο κ. Λύτρας διευκρινίζει ότι αυτή -που ήταν μια ιδέα του κ. Τσιόδρα- είχε γνωστοποιηθεί άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο. 

Τι ανάρτησε ο Αλ. Τσίπρας και τι απάντησε η κυβέρνηση

Αμέσως μετά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter το εξής:

"Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21:

87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.

38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ.

Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα;

Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…"

Για να πάρει την απάντηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννης Οικονόμου:

"Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι  προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ.  

Κυρίως όμως είναι χυδαίος ο τρόπος του, γιατί αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει. Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος όμως  για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ας δούμε, σε χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της διαδρομής, τι έκανε ο κ Τσίπρας:

Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε  τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. 

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. 

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας  καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. 

Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.

Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στερούσε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης. 

Όσον αφορά την επισήμανση της μελέτης, για αυξημένους θανάτους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο Πρωθυπουργός από την 1η Ιουνίου είχε πει καθαρά σε συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία: «Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους». Κι όταν είχε επισημανθεί αυτό η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη.

Όσον αφορά δε στην αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, στην ίδια τη μελέτη και στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι «αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή». Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του. 

Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η κυβέρνηση του στο ΕΣΥ και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας  αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια,  είναι και η ανατανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του".