Με τα... χαρτιά της δημοσκόπησης της Interview στα χέρια κυκλοφορούν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, τα στελέχη του... όλου ΠΑΣΟΚ. Προσθέτουν, αφαιρούν, διαιρούν και προσπαθούν να διαβάσουν ανάμεσα από τις γραμμές για το τι θα γίνει την Κυριακή.

Είναι που τη δημοσκόπηση έκανε η εταιρία του Δημήτρη Βασιλειάδη, πολιτικού αναλυτή που.... δύσκολα πέφτει έξω (έβγαζε Ανδρουλάκη στον α γύρο όταν όλοι οι υπόλοιποι επέμεναν στο όνομα Λοβέρδος), είναι που ήγγικε γαρ η ώρα... 

Τι δείχνει η δημοσκόπηση; Στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίσετε για Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη Κυριακή», οι συμμετέχοντες του πρώτου γύρου των εκλογών σε ποσοστό της τάξης του 56.6% επιλέγουν Ν. Ανδρουλάκη, το 40% προτιμά τον Γ. Παπανδρέου, ενώ μόλις το 3.4% δεν έχει αποφασίσει ακόμη. "Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ μικρό για να επηρεάσει το αποτέλεσμα" εξηγούσε, σήμερα το πρωί, στον FM100 ο κ. Βασιλειάδης. Κρατούσε, όμως... πισινή στη διαφορά που, μπορεί να είναι στις 16+ μονάδες, αλλά με το στατιστικό λάθος στο συν/πλην 7, αφήνει κενά. "Άλλο η δημοσκόπηση, άλλο η κάλπη", έλεγε, αν και ο ίδιος θεωρούσε ότι πρώτος θα είναι, τελικά, ο κ. Ανδρουλάκης.

Η δημοσκόπηση προβλέπει, φυσικά, το τι θα κάνουν οι "άλλοι": Μετά και από τη δημόσια θέση του Ανδρέα Λοβέρδου υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για σεβασμό του μηνύματος που έστειλαν οι κάλπες της πρώτης Κυριακής, το 67% των ψηφοφόρων του μετακυλίεται στην υποψηφιότητα Ανδρουλάκη και το 25% στον Παπανδρέου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Καστανίδη, Χρηστίδη και Γερουλάνου τάσσονται υπέρ του προσώπου του Παπανδρέου.

Στη Θεσσαλονίκη, η κουβέντα στο "όλον ΠΑΣΟΚ" είναι για το αν η επιφαινόμενη νίκη Ανδρουλάκη σημαίνει επιστροφή των εκσυγχρονιστών. Γιατί οι περισσότεροι δεν ξεχνούν πως δεν είναι λίγα τα στελέχη του κινήματος που ανήκουν στη συγκεκριμένη συνιστώσα και πήραν το δρόμο της μεγάλης φυγής πριν μερικά χρόνια. Πάντως, οι λεγόμενοι και "προεδρικοί" έχουν βγάλει τα φτυάρια και, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, υπογραμμίζουν ότι χωρίς Γιώργο το ΠΑΣΟΚ (ή ΚΙΝΑΛ) θα μείνει χωρίς αρχηγό στη Βουλή. Επιχείρημα που δεν φαίνεται να επηρεάζει το εκλογικό σώμα.

Αυτό, πάντως, που έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση ακόμη και από την πρωτιά Ανδρουλάκη, είναι η εκκωφαντική σιωπή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρώην υπουργός επιμένει να μην μιλά και τα ΄χει καταφέρει καλύτερα ακόμη και από... πρώην πρωθυπουργό. Αρκετοί θα ήθελαν μια κουβέντα, ένα νεύμα, μια κατεύθυνση, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδεικνύεται μεγαλύτερος των καταστάσεων, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι θα μιλήσει την κατάλληλη στιγμή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε σε κίνδυνο την κομματική ενότητα. 

Γ.Γ.