Νόμος του αμερικανικού κράτους, το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από κοινού από τον γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικοί) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνοι) για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση » («US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021») – και το οποίο αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη και τον ρόλο της για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη για συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον περασμένο Ιούνιο από τους δύο γερουσιαστές, συμπεριλήφθηκε, επικαιροποιημένο για να αντανακλά και τις πρόσφατες εξελίξεις ,στην εκδοχή του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2022 (NDAA) που υιοθετήθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν συστηματικής δουλειάς και προώθησης των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ενώ έρχεται σε συνέχεια και της επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)  με τις ΗΠΑ που επισφράγισε την ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ. Έχει διακομματική απήχηση,  ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς στην ασφάλεια και την άμυνα και «χτίζει» πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανάμεσα σε άλλα

  • Αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο – σε συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας του East Med Act. Προσθέτει μάλιστα, την προσήλωση των ΗΠΑ στην ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας – στον απόηχο και της επιστολής του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ακολούθησε τις υπογραφές για την πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)
  • Αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του σχήματος 3+1 για την περιφερειακή συνεργασία, κάνοντας λόγο για επέκταση της ατζέντας του και σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, πέρα από τον ενεργειακό
  • Κάνει μνεία της ανανέωσης της MDCA για 5 χρόνια ως παράγοντα εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
  • Μιλά για την ανάγκη να πραγματοποιούνται κοινές ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την θαλάσσια ασφάλεια.
  •  Υποστηρίζει έργα υποδομών στην Ελλάδα, όπως ναυπηγεία και λιμάνια
  • Στηρίζει την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και δη των 8 αεροσκαφών που έχουν κατασκευαστεί, αλλά δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία, λόγω της αποβολής από το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2019, ως συνέπεια για την αγορά του συστήματος των ρωσικών S-400.
  • Στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά στην σκοπιμότητα άμεσης δανειοδότησης από τις ΗΠΑ της προμήθειας νέων αμυντικών συστημάτων στην Ελλάδα
  • Αναλύει τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας
  • Στηρίζει την παράδοση πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα (πρόγραμμα EDA – Excess Defense Article) για τα έτη 2022-26.
  • Υπογραμμίζει ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και των ΗΠΑ
  • Προβλέπει ανανέωση της συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης με την Ελλάδα (ΙΜΕΤ) με παροχή $1,8 εκατ. κατ’ έτος για τα έτη 2022-26
  • Προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας 6 μελών κοινοβουλίου από Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο και Ισραήλ που θα παρακολουθεί τις εργασίες του σχήματος 3+1 και θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τις συμμετέχουσες στο σχήμα κυβερνήσεις για θέματα της ατζέντας του, συμπεριλαμβανόμενης της θαλάσσιας ασφάλειας, της αμυντικής συνεργασίας και της ενέργειας.