Με το... χάρτινο πιστοποιητικό και το διαβατήριό τους θα εισέρχονται στα καταστήματα εστίασης όλης της χώρας -και της Θεσσαλονίκης- αλλοδαποί από χώρες εκτός Ε.Ε. - Προωθείται νομοθετική ρύθμιση

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε πρόβλημα με την είσοδος στις επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης και λιανικού εμπορίου αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή δεν τα αναγνώριζε, τόσο από πλευράς καταστηματαρχών, που δεν τους επέτρεπαν την είσοδο, όσο και από πλευράς των κλιμακίων ελέγχου.

Όπως ανακοινώθηκε, πλέον επιτρέπεται η είσοδός τους με απλή επίδειξη του έγχαρτου πιστοποιητικού και επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Στις εξηγήσεις που δόθηκαν, σήμερα, από το αρμόδιο Υπουργείο, δυστυχώς δεν υπάρχει ένα σύστημα παγκόσμιας διαλειτουργικότητας όλων των πιστοποιητικών όλων των χωρών. Η Ε.Ε. έχει κάνει το δικό της που αφορά τις χώρες που ανήκουν σε αυτήν, αλλά και επιπλέον 16 συνεργαζόμενες χώρες τα συστήματα των οποίων έχουν αναγνωριστεί και ενσωματωθεί, όπως για παράδειγμα Ισραήλ, Νορβηγία, Ισλανδία, Τουρκία.

Για το λόγο αυτό - με νομοθετική ρύθμιση- προωθείται η  δημιουργία δύο καινούργιων μητρώων: Το μητρώο εμβολιασθέντων εξωτερικού και το μητρώο όσων έχουν νοσήσει στο εξωτερικό. Μόλις δημιουργηθούν τα δυο νέα αυτά μητρώα θα  μπορούν εμβολιασθέντες και  νοσήσαντες στο εξωτερικό, εφόσον ενταχθούν στο μητρώο, να πάρουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για να κινούνται άνετα, αλλά και να κάνουν την αναμνηστική δόση στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι στην αγορά της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν πολλοί τουρίστες από χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία (η οποία, πάντως, εξυπηρετούνταν από την εφαρμογή της Ε.Ε.), η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία.