Οι οπαδοί της Νιούκαστλ ήθελαν ελπίδα. Τώρα την έχουν. Το κλαμπ πέρασε στα χέρια του Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Οι «καρακάξες» πλέον μπαίνουν σε ένα άλλο επίπεδο ποδοσφαιρικά, μιας και εξαγοράστηκαν έναντι του ποσού των 350 εκατομμυρίων ευρώ. Μία εξέλιξη που αλλάζει τα πάντα, όχι μόνο στο αγγλικό, αλλά γενικότερα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς η ιστορική ομάδα θα γίνει μία από τις πιο ισχυρές του πλανήτη με τη συγκεκριμένη αλλαγή.

Η Νιουκάστλ μπαίνει σε νέα εποχή μετά από 14 χρόνια. Ο Μάικ Άσλεϊ αποτελεί παρελθόν από τον προεδρικό θώκο του κλαμπ όπου πια θα υπάρχουν Σαουδάραβες. Το Public Investment Fund έχει αναλάβει πλέον το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας. Αυτός είναι που κατέχει τον περισσότερο πλούτο της Σαουδικής Αραβίας. Μια περιουσία που είναι 14 (!) φορές από τον Σεΐχη Μανσούρ της Μάντσεστερ Σίτι…

Την εξαγορά αυτή επιβεβαίωσε και η Premier League. Πάντως, έλαβε διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρχει έλεγχος της ομάδας από τη Σαουδική Αραβία.

«Τι είναι ένα κλαμπ; Δεν είναι τα κτίρια, οι διευθυντές, οι άνθρωποι που πληρώνονται για να το εκπροσωπήσουν. Δεν είναι τα τηλεοπτικά συμβόλαια, τα τμήματα μάρκετινγκ, οι κερκίδες των επισήμων. Είναι ο θόρυβος, το πάθος, το αίσθημα του ανήκειν, είναι η περηφάνια της πόλης.

Είναι το μικρό αγόρι που σκαρφαλώνει τα σκαλιά του γηπέδου για πρώτη φορά, κρατώντας το χέρι του πατέρα του και κοιτώντας το γρασίδι στον αγωνιστικό χώρο από κάτω, χωρίς να μπορεί να κάνει οτιδήποτε, απλά ερωτεύεται.», έγραψε στο βιβλίο του «My kind of toon», ο θρυλικός Σερ Μπόμπι Ρόμπσον μιλώντας για την αγαπημένη του Νιούκαστλ. Τι θα έλεγε σήμερα αν ζούσε;

Η ομάδα ανήκει πια στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας κι αυτό χαροποίησε σχεδόν όλους τους οπαδούς ενός άλλοτε περήφανου συλλόγου που παρασύρθηκε άσκοπα τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί από εκείνους που πανηγύριζαν έξω από το St. James' Park μετά την επισημοποίηση της εξαγοράς, ήταν πολύ νέοι για να μπορούν να θυμηθούν την εποχή του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον ούτε τα λόγια ψυχής με τα οποία είχε περιγράψει την ομάδα. Ένα παιδάκι 14 ετών αναφώνησε «αυτή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου!».

H Νιούκαστλ εχει σωθει, και να το, το σύγχρονο ποδόσφαιρο στέκει εκεί, απένατί τους, απογυμνωμένο από κάθε ηθικό φραγμό. Στα χέρια ανθρώπουν που μέσω αυτού οπλίζουν την ελπίδα, δημιουργώντας τις τελείες εργαστηριακές συνθήκες για να πετύχουν τους στόχους τους.