Στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης άνοιξε επίσημα την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου τις εργασίες του το 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Στρατιωτική Ιστορία στην Μεσόγειο, το οποίο διοργανώνει η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης IBN HALDUN.

To Συνέδριο που συγκεντρώνει ως ομιλητές 53 επιστήμονες διεθνούς κύρους από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, διεξάγεται δια ζώσης και υβριδικά και αναπτύσσεται στην πόλη μας σε μια περίοδο που η Μεσόγειος θάλασσα, λόγω των ιδιαίτερων πλουτοπαραγωγικών πηγών της αλλά και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκαλούν οι μεγάλες μεταναστευτικές κινήσεις των τελευταίων ετών, βρίσκεται στο επίκεντρο της Διεθνούς πολιτικής σκηνής.   

Ο Υπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, χαιρέτησε τις εργασίες του Συνεδρίου αναφερόμενος στην ιδιαίτερη δυναμική της θάλασσας που ενώνει την Δύση με την Αφρική και την Ασία, τονίζοντας ότι σήμερα στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ειρηνική συμβίωση των λαών που κατοικούν πέριξ αυτής. Ζητούμενο είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός είναι η ευημερία των λαών και η ιστορία μας διδάσκει τον  τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ακουμπήσουμε αυτήν την στόχευση.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησε επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος εξήρε την επιστημονική συνεργασία που άνοιξε μέσω του συγκεκριμένου, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου Συνεδρίου, η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη με το Πανεπιστήμιο IBN HALDUN, διότι τέτοιου τύπου δράσεις ενισχύουν την συνεργασία και την φιλία των δυο λαών. Το θέμα της στρατιωτικής ιστορίας της Μεσογείου αποτελεί ένα αντικείμενο εξαιρετικού ενδιαφέροντος τόνισε ο Τούρκος Πρόξενος, γιατί η ιστορία πάντα ανοίγει νέους ορίζοντες σκέψης.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και άριστος γνώστης των  Διεθνών Σχέσεων και του τρόπου με τον οποίο η ιστορία φωτίζει τους διαδρόμους της εξωτερικής πολιτικής, κος. Βενιαμήν Καρακοστάνογλου, κάνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κου. Απόστολου Τζιτζικώστα, ανέδειξε την σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν ότι αυτή η μεγάλη γειτονιά του κόσμου που ενώνει τρεις ηπείρους θα είναι μια ζώνη ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς που την κατοικούν.

Το Συνέδριο άνοιξε επίσημα δια ζώσης ο Α’ Αντιπρόεδρος της Β.Θ., κος. Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος ιδιαίτερα τόνισε την πρόθεση της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης να θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο επιστημονικό δρώμενο, δρομολογώντας έτσι με έναν άλλο τρόπο το Δίκτυο των Βυζαντινών Πόλεων που αποτελεί στόχο του φορέα.

Διαδικτυακά χαιρέτησε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Τούρκος Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του ΙΒΝ HALDUN και ομότιμος καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Sabanci, κος. Halil Berktay, o οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Έλληνα Επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο IBN HALDUN, κο. Γιώργο Θεοτόκη ο οποίος σε συνεργασία με την κα. Αγγελική Δεληκάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Α.Π.Θ και μέλος του Δ.Σ. της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης  είχαν την επιστημονική ευθύνη του Συνεδρίου.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, τιμής ένεκεν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κος. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Ο κος. Γκιουλέκας κάνοντας χρήση ενός σπάνιου αρχειακού υλικού το οποίο ενσωματώνεται στο υπό έκδοση δίτομο βιβλίο του για την Ελληνική Επανάσταση του ’21 μέσα από τον τύπο της εποχής, ανέδειξε τον πρωτότυπο λόγο των αγωνιστών, την αυθεντική έκφραση της αγωνίας τους για την τύχη του μεγάλου ξεσηκωμού και την βαρβαρότητα ενός πολέμου χωρίς προηγούμενο. 

Την πρώτη διάλεξη με αντικείμενο την Βυζαντινή Αμυντική Στρατηγική, έκανε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, κος. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου ο οποίος με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ανέδειξε το γεγονός ότι οι Βυζαντινοί ξόδευαν πολλά χρήματα για να μην κάνουν πόλεμο…..

Κλείνοντας την επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου, η Γεν. Γραμματέας της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, κα. Χαρά Παπαδοπούλου με έμφαση επεσήμανε το γεγονός ότι για την ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ που επέλεξε να απέχει τα τελευταία δυο περίπου χρόνια  από τα δημόσια δρώμενα, σεβόμενη τις πληγές που προκάλεσε στις ζωές όλων μας ο παγκόσμιος υγειονομικός πόλεμος του Covid-19, η ανάληψη της συγκεκριμένης επιστημονικής δράσης ενέχει μια ιδιαίτερη σημασία και έναν λεπτό συμβολισμό. Είναι μια δράση που αναδεικνύει την σημασία της στρατηγικής σκέψης και παράλληλα επιτρέπει την ανάπτυξη ενός επιστημονικού εργαλείου ευρύτερα χρήσιμου και απόλυτα χρηστικού.