Μιλάμε για την επανέκδοση ενός One-of-a-kind, custom made ρολογιού που έφτιαξε κάποτε η bulova για το Dave Scott το ’71 για την αποστολή Apollo 15 στο φεγγάρι. Μέχρι τότε, επειδή η προσπάθεια κατάκτησης του διαστήματος ήταν ένα εν εξελίξει μοναδικό επίτευγμα, οτιδήποτε είχε να κάνει με αυτό μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, πόσο μάλλον τα εξαρτήματα που χρησιμοποιουσαν οι αστροναύτες, που ήταν κι αυτοί σούπερσταρ της εποχής! Έτσι, επί σειρά ετών η Bulova, ισχυρή και (τότε) αμερικάνικη εταιρεία, με διοικητικά της στελέχη να ναι μέλη της NASA, προσπαθούσε να εγκριθούν τα ρολόγια της για τις διαστημικές αποστολές (κι όχι των κακών Ελβετών) , ευελπιστωντας στο κύρος που αυτό θα της απέφερε.Όπως οι περισσότεροι ομως ξέρουμε, στο καστινγκ κόπηκαν ρολόγια από εξαιρετικές εταιρείες της εποχής, όπως η ρολεξ, και εγκρίθηκε μόνο το omega speedmaster professional AKA moonwatch (α, ναι, εδώ το χα ακούσει!
Επειδη ομως το καλο το παλικαρι ξερει κι αλλο μονοπατι, η bulova εκανε το εξης :
Για την αποστολή apollo 15 στο φεγγάρι, έφτιαξε ένα ρολόι για τον αρχηγό, Dave Scott για να το φοράει ως προσωπικό του ρολόι. Η ιστορία λέει ότι το κρύσταλλο απ το speedy του Scott πετάχτηκε απ την πίεση και “αναγκάστηκε” να φορέσει το bulova για την αποστολή. Έτσι λοιπόν, η bulova πάτησε φεγγάρι και εξ ου το δεύτερο ρολόι με τον παρατσούκλι moonwatch! Φυσικά μπορεί και να ναι έτσι, άλλα χωρίς λίγο συνωμοσιολογια δε θα χε πλάκα, ε?
Το φοβερό είναι ότι εν αντιθέσει με την omega που (δικαίως) επί δεκαετίες καρπώθηκε την πίτα των διαστημορολογων, η bulova ποτέ δεν εκμεταλλευτηκε αυτό το συμβάν και μάλιστα το ρολόι αυτό έμεινε ως πρωτότυπο και δε βγήκε στην παραγωγή.
Μέχρι που πριν μερικά χρόνια, σε μια δημοπρασία το ρολόι του Dave Scott έπιασε τα ….1.6 εκατομμύρια!
Τα παιδιά της bulova φαίνεται ότι μετά από μερικές δεκαετίες (κι αφού μετακόμισαν στην Ελβετία) έβαλαν μυαλό και εκμεταλλευτηκαν τη δημοσιότητα για να προχωρήσουν στην επανέκδοση του μοντέλου.
Interesting fact : Στην αστρονομική τιμή του Bulova συνέβαλε ότι τα Omega speedmaster που χουν κατά καιρό χρησιμοποιηθει στις διαστημικές αποστολές αποτελούν κρατική περιουσία των ΗΠΑ, κι ως εκ τούτου δεν πωλούνται!
Μάλιστα, ενώ οι αστροναύτες τα χαν σπίτι τους, πριν κάποια χρόνια η ΝΑΣΑ έστειλε και τα μάζεψε όλα και τα εκθέτει στο Naismith.
Συνωμοσιολογια μέρος 2ο : Μαντέψτε ποιο απ όλα τα moonwatch δε βρέθηκε ποτέ? Μα φυσικά του Buzz Aldrin, απ την πρώτη ever προσεδάφιση του ανθρώπου στο φεγγάρι…..ένα ρολόι που μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι θα έπιανε μερικές δεκάδες εκατομμύρια! Υποτίθεται ότι το ταχυδρόμησε και χάθηκε (κι ύστερα γκρινιάζουμε αν δε μας έρθει κάνα seiko από κίνα!)… αν κι η λογική λέει ότι είναι στο χρηματοκιβωτιο κάποιου Σαουδάραβα.
Το ρολόι λοιπόν, είναι επανέκδοση εκείνοι του ρολογιού, με αρκετές διαφοροποιησεις ομως : quartz UHF μηχανισμός αντί του αγνώστων λοιπών στοιχείων τότε μηχανικού, μεγαλύτερο μέγεθος, ημερομηνία, αλλά υλικά φυσικά.
Έρχεται σε συλλεκτική κασετίνα και έχει δερμάτινο λουράκι με υφή ανθρακονηματος, έναν ιμάντα με σκρατς για στολή αστροναύτη, ένα εργαλείο για αλλαγή λουριών, manual, κάρτα “αυθεντικής ρεπλίκας” και ένα βιβλιαράκι για την αποστολή που πήγε το ρολόι.
Το όλο πακέτο είναι εξαιρετικά ποιοτικό, το ξύλινο κουτί που χει μαύρο ματ, σαν μεταλλικοί φινίρισμα είναι όλα τα λεφτά και γενικά καταλαβαίνεις ότι για τη bulova που τα mid range ρολόγια είναι το ταβάνι της, αποτελεί ένα στοίχημα που χει επενδύσει (και δείχνει τα 2 χρόνια που κυκλοφόρησε να πιάνει και με το παραπάνω).